Sursă foto: Shutterstock.com
În domeniul HoReCa perioada sărbătorilor vine cu o cerere tot mai mare de produse tradiționale românești. Calitatea trebuie să fie superioară, tradiția și autenticitatea să nu fie alterate. Carnea afumată rămâne un produs românesc apreciat, ce trebuie să respecte standarde de calitate excepțională. Așadar, se impune aplicarea corectă a tehnicilor de conservare în vederea obținerii gustului distinct, cerut de mulți dintre consumatori.
Antreprenorii aflați la început de drum, dar nu numai, trebuie să fie pregătiți să gestioneze un volum mare de comenzi și să asigure un proces eficient de sărare, afumare, conservare, păstrare și livrare. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie puși la curent cu toate informațiile corespunzătoare. Familiarizarea cu echipamentele și tehnicile moderne ajută nespus la optimizarea acestui proces, astfel încât să obțină produsul de calitate dorit.
În articolul de mai jos veți descoperi care este rolul sărării cărnii de porc în vederea afumării sale corespunzătoare și de ce este important să se pregătească din timp. În plus, veți afla care sunt considerațiile logistice pentru perioada de sărbători de care trebuie să țină cont antreprenorii din această industrie. De asemenea, veți găsi aici informații utile despre metodele de sărare și de conservare a cărnii de porc, dar și unele recomandări importante legate de optimizarea procesului de sărare și de pregătirea în vederea cererii crescute de sărbători.
Proces vechi și eficient de conservare a cărnii de porc, sărarea este utilizată și astăzi pentru a prelungi durata de viață a produselor de acest fel și pentru îmbunătățirea gustului. Pentru antreprenorii din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) sărarea în vederea afumării cărnii de porc este o etapă importantă în pregătire, deoarece contribuie la siguranța alimentară și la dezvoltarea aromei specifice.
Rolul sărării cărnii de porc în procesul de afumare și conservare
Sărarea are o importanță majoră pentru pregătirea cărnii de porc în vederea afumării și conservării:
Importanța sărării din timp a cărnii de porc pentru industria HoReCa în vederea întâmpinării sărbătorilor
Sărbătorile reprezintă o perioadă de vârf pentru firmele din acest domeniu, mai ales când vine vorba despre restaurante sau afaceri specializate în preparate tradiționale. Antreprenorii trebuie să facă față cu succes cererii crescute, să mențină un control riguros al stocurilor și să facă livrările în timp util. Pregătirea cărnii de porc trebuie realizată cu mult timp înainte de perioada efectivă a sărbătorilor, astfel încât clienții să poată beneficia de cele mai bune produse.
Sărarea din timp a cărnii prelungește durata sa de viață, rămânând în cele mai bune condiții pentru toată perioada de sărbători. În acest mod, antreprenorii vor avea controlul deplin asupra calendarului de pregătire și vor ști exact momentul în care carnea va fi pregătită suficient pentru afumare, fără a exista întârzieri în ce privește livrarea produselor dorite. Prin sărarea din timp vor evita apariția riscului de a fi presați și vor ajusta procesele de producție pentru a se adapta volumului ridicat de comenzi.
Sărarea din timp a cărnii poate avea impact asupra gustului, texturii și aromei sale, oferă oportunitatea de adaptare la procesul de pregătire a rețetelor și preparatelor specifice, asigură continuitatea și eficiența în aprovizionare. Pentru succesul unei afaceri din acest domeniu sărarea cărnii din timp rămâne o strategie indispensabilă.
Sursă foto: Shutterstock.com
Considerații logistice pentru perioada de sărbători pentru industria HoReCa
Transportul și livrarea acestor produse reprezintă o prioritate de necontestat și implică mai multe aspecte logistice importante:
Cunoașterea diferitelor metode de sărare și de conservare a cărnii și șuncii de porc este esențială pentru numeroase afaceri din domeniul HoReCa. În acest capitol veți explora principalele tehnici de sărare utilizare în industria alimentară, dar și alte metode de conservare, ideale pentru nevoile specifice ale afacerii în cauză și pentru cerințele consumatorilor.
Informații utile despre sărarea uscată și umedă a cărnii de porc
Metodele de sărare a cărnii de porc pot varia, cele mai folosite fiind sărarea uscată și cea umedă. Sărarea uscată presupune aplicarea sării pe suprafața cărnii. Rolul ei este de a extrage umezeala și de a preveni formare bacteriilor. Carnea se acoperă în întregime cu sare și este lăsată la un loc răcoros, bine ventilat, la o temperatură de 2-4 grade Celsius.
Câte zile se ține carnea de porc la sare?
Dacă vă întrebați cât timp se ține sau se lasă carnea de porc la sare, este important să știți că perioada poate varia în funcție de câte kilograme și ce grosime are bucata de carne. Se recomandă 1-2 zile per kilogram. După perioada de sărare, excesul de carne este îndepărtat, iar carnea este pregătită pentru afumare.
Sărarea umedă a cărnii și șuncii de porc implică scufundarea într-o saramură (sare dizolvată în apă). Saramurarea cărnii de porc este o metodă preferată de producători, deoarece permite adăugarea altor condimente. Carnea trebuie să stea în această saramură o perioadă mai scurtă decât în cazul sărării uscate. Durata recomandată este de 12 ore până la 3 zile, în funcție de grosimea cărnii și de concentrația saramurii.
Păstrarea cărnii sărate de porc și pregătirea pentru afumare
După sărare carnea este pusă într-un spațiu de depozitare uscat, răcoros, ventilat, la o temperatură de 2-4 grade Celsius. Se va lăsa să se usuce bine pentru a elimina excesul de umiditate. Procesul poate dura de la câteva ore până la câteva zile, în funcție de mărimea și grosimea cărnii. Pentru a preveni contaminarea carnea sărată se acoperă cu pânză sau folie alimentară sau este introdusă în recipiente igienice.
Înainte de afumare este îndepărtată sarea în exces prin clătirea ușoară a bucăților și uscarea cu un prosop de hârtie sau cu o cârpă curată. Se pregătește afumătoarea de carne și se introduc bucățile așezându-le astfel încât fumul să pătrundă în mod uniform. Afumarea poate fi caldă sau rece, carnea necesitând uneori pregătiri suplimentare. După afumare, produsul are nevoie de maturare. În acest caz va fi nevoie de vitrine frigorifice pentru maturarea cărnii de porc, deoarece acestea sunt spații controlate, ce vor preveni alterarea produsului.
Pentru antreprenorii din industria HoReCa este important de știut faptul că procesul de sărare și de pregătire pentru afumare trebuie să se realizeze în conformitate cu normele de siguranță alimentară și igienă. Carnea sărată trebuie documentată și etichetată corespunzător, permițând monitorizarea originii sale și a procesului de prelucrare. În acest sens vor trebuie să aibă în vedere procesul de vidare și de ambalare cu ajutorul unor echipamente de vidare și ambalare de calitate, cum ar fi mașina de vidat alimente. Sigilarea alimentelor în vid este unul dintre beneficiile mașinii de vidat automată, împiedicând alterarea lor. Astfel, vidarea cărnii rămâne o soluție de depozitare optimă și oferă posibilitatea folosirii unei metode noi de preparare cu ajutorul aparatelor de gătit sous vide ce permite controlarea perfectă a temperaturii.
Tehnici speciale pentru sărbători
În industria HoReCa, pregătirea adecvată a cărnii sărate și afumate pentru evenimente speciale este vitală. În acest sens pot fi utilizate tehnici de gătit adecvate sau speciale, tigăi multifuncționale, aparate de gătit sous-vide, diferite echipamente pentru gătirea și servirea preparatelor din carne, astfel încât rețetele să se adapteze cerințelor și preferințelor clienților. De exemplu, unii preferă un gust pregnant de afumat, alții vor carne sărată și afumată mai puțin intensă.
Dintre tehnicile speciale pentru gătirea cărnii sărate și afumate pentru sărbători se pot menționa:
În plus, pentru a transforma carnea sărată și afumată într-un preparat delicios se pot realiza glazuri festive, umpluturi pentru ocazii speciale, garnituri tradiționale și moderne, decorare deosebită cu fructe și legume. Atenția la detalii este foarte importantă în industria HoReCa, mai ales cu ocazia sărbătorilor.
Imagine de Egor Gordeev pe Unsplash.com
Cererea crescută de carne de porc pentru sărbători determină antreprenorii din industria HoReCa să aibă grijă la gestionarea eficientă a procesului de sărare și afumare și nu numai. Pentru a obține cele mai bune produse este esențial să țineți cont de câteva recomandări, mai precis:
În concluzie, sărarea cărnii de porc pentru afumare este un proces esențial pentru antreprenorii aflați la început de drum în această industrie, dar și pentru cei pentru cei cu experiență care doresc să își îmbunătățească produsele, mai ales în perioadele de sărbători, atunci când cererea este una din ce în ce mai mare. Pentru a oferi calitate trebuie să fiți atent la alegerea metodei potrivite de sărare a cărnii, să folosiți spații și echipamente adecvate și aveți în vedere transportul și livrarea rapidă a produselor.