Deschiderea unei afaceri în domeniul HoReCa, indiferent că este vorba despre un restaurant, o cafenea sau a unui alt tip de unitate în care se servesc mâncare și băutură presupune respectarea mai multor reguli stabilite prin lege menite să protejeze consumatorul, dar și a unor regulamente care țin de etichetă și care au scopul de a oferi o experiență plăcută celor care trec pragul localului respectiv. Din cea de-a doua categorie fac parte și cele de servire, al căror rol este de a asigura calitatea serviciilor oferite.
Regulile de servire în restaurant vor cădea în sarcina ospătarilor și a personalului auxiliar, precum piccolo, care reprezintă imaginea unității respective în fata clienților. Din fericire, există etichete și tehnici bine puse la punct pe care aceștia le vor respecta, acestea fiind dobândite în cadrul unor cursuri de specialitate.
Articolul de mai jos este un ghid despre regulile și tehnicile corecte de servire în restaurant, a etichetei care trebuie urmată de ospătari, astfel încât consumatorii să se simtă bine și să savureze preparatele delicioase create de bucătari în cele mai bune condiții.
Eticheta și etica de servire sunt două dintre cele mai importante reguli de respectat atunci când doriți să aveți o afacere de succes în care accentul se pune pe calitatea serviciilor. De aceea, deschiderea unui restaurant sau a unei alte unități care presupune servirea oaspeților cu diferite preparate și băuturi începe cu mai mult timp înainte de primirea clienților. Astfel, atunci când aceștia intră în incintă să se poată așeza la mesele deja pregătite, urmând a le fi luate comenzile în cazul în care nu participă la un eveniment, situație în care vor aștepta alături de ceilalți invitați servirea primului fel de mâncare.
Pregătirile pentru primirea și servirea clienților se realizează în mai multe etape pe care ospătarii și personalul auxiliar trebuie să le cunoască foarte bine în cazul în care sunt angajați cu experiență. În cazul chelnerilor nou intrați pe piața muncii, instructajul corespunzător realizat la serviciu va asigura o etică profesională corectă.
O servire corectă într-un restaurant presupune pregătirea temeinică a acestuia înainte de deschiderea ușilor pentru primirea oaspeților în câteva etape importante. Acestea sunt:
Instructajul personalului presupune informarea tuturor angajaților, începând cu cei din bucătărie și până la cei de pe sală despre activitățile de peste zi și dacă există evenimente speciale de organizat, pentru care se vor pregăti anumite preparate. În cazul ospătarilor, vor fi amintite regulile de servire care trebuie respectate.
După instructaj, va urma curățenia sălii de mese prin:
Pentru o servire corectă, se poate folosi vesela de melamină pentru restaurante în culori neutre. În acest scop, trebuie respectat următorul protocol:
Urmează aducerea și așezarea tacâmurilor după următoarele tehnici de servire în restaurant:
acestea se vor așeza pe masă doar ținute de mânere.
Se recomanda utilizarea tacâmurilor din inox pentru HoReCa, care sunt realizate după anumite standarde.
După acestea, se vor transporta paharele, care trebuie aduse cu gura în jos pe tăvile de servire acoperite. Acestea vor fi luate cu mâna dreaptă de picior sau cât mai apropiat de bază în cazul celor fără picior.
Regulile de servire la restaurant spun că apoi se vor aduce șervețele care vor fi ținute fie pe brațul stâng de către ospătar, fie vor fi aduse pe cărucioare de servire și așezate sub diverse forme în funcție de ocazie.
Ultima etapă înainte de deschiderea restaurantului și primirea oaspeților este realizarea menajului, care presupune aducerea presărătoarelor de sare și piper, a coșurilor pentru servire și a olivierelor pentru restaurant și așezarea acestora central pe mese, astfel încât să fie accesibile tuturor clienților.
Odată aranjamentele făcute, se poate trece la deschiderea și primirea invitaților.
La primirea oaspeților, ospătarii trebuie să respecte etici și reguli specifice de servire în restaurant. În primul rând, aceștia trebuie să facă liniște sau să comunice cât mai încet cu putință în momentul în care primii clienți își fac apariția, orice semn sau gest către colegi fiind făcut discret.
Primirea clienților se va face invitându-i pe aceștia către mese, după următoarele criterii:
În cazul activităților de zi cu zi, după conducerea la masă, urmează prezentarea meniului, urmată de așteptarea la o distanță rezonabilă pentru preluarea comenzilor.
Este bine de avut în vedere că regulile și tehnicile de servire într-un restaurant depind într-o mare măsură și de specificul acestuia. Astfel, în cazul afacerilor de tip cafenea sau fast-food, protocolul poate fi mai relaxat, oferind ideea de familiaritate. În acest caz, chiar și așezarea veselei și tacâmurilor la mese se poate face fără o etichetă foarte strictă sub același considerent.
Protocolul de servire în restaurant trebuie să țină cont de mai multe aspecte, printre care existența unui eveniment festiv sau dacă operațiunile sunt realizate în cadrul activităților curente ale unității de alimentație publică. Regulile respectate de ospătari și personalul adiacent vor fi aceleași întotdeauna, însă.
Respectarea eticii de servire într-un restaurant este foarte importantă, deoarece contribuie la succesul afacerii dumneavoastră. Astfel, un client mulțumit de respectul de care a beneficiat va reveni cu drag și va recomanda unitatea și altor persoane.
Regulile de servire în restaurant pot varia în anumite puncte, ținând cont de activitățile din ziua respectivă. Din acest punct de vedere, există câteva tipuri de servicii care pot fi utilizate, și anume:
Acestea vor fi alese în funcție de specificul restaurantului, precum și de evenimentele care se țin în unitatea respectivă.
Un restaurant poate pune la dispoziția clienților un meniu a la carte din care aceștia să aleagă diverse preparate sau să aibă preparate gata stabilite din care consumatorii pot comanda în cadrul activităților lor de zi cu zi.
În acest cadru, regulile de servire în restaurant presupun:
Servirea corectă într-un restaurant presupune ca după prezentarea meniului, ospătarul să se retragă pentru a le permite clienților să își aleagă preparatele dorite, urmat de revenirea acestuia pentru preluarea comenzilor.
Dintre tipurile de servicii menționate mai sus, cel mai des utilizate în activitățile curente ale unui restaurant sunt:
Trebuie reținut însă că ospătarul va respecta aceleași reguli de servire și în cadrul serviciului la farfurie în cadrul activităților informale.
În prezent, serviciile puse la dispoziție de unitățile de alimentație publică pot deservi mai multe tipuri de evenimente, printre care:
În cadrul acestora, se pot utiliza următoarele tipuri de servicii:
Pentru evenimente festive, trebuie menționat că pe masă se mai pot așeza și alte articole, precum frapierele, în care se vor pune la rece băuturi precum șampania și vinul spumant, în timp ce felurile de mâncare vor fi aduse pe tăvi de prezentare a preparatelor. Această metodă de servire este adesea utilizată la nunți.
Toate aceste reguli de servire în restaurant trebuie aduse la cunoștință ospătarilor care trebuie să respecte și alte protocoale, precum și să aibă o etică profesională desăvârșită.
Se poate spune că de la primirea și până la plecarea oaspeților, ospătarii reprezintă imaginea unității de alimentație publică în care lucrează, astfel că aceștia trebuie să respecte anumite reguli și să utilizeze tehnici specifice de servire în restaurant.
Protocolul de servire într-un restaurant se referă atât la o etică sau conduită corectă a acestora, cât și la însușirea serviciilor de prezentare și aducere la masă a preparatelor.
Etica de servire presupune ca ospătarul:
În ceea ce privește tehnicile de servire corectă în restaurant, ospătarul trebuie să:
De asemenea, se vor folosi formulele ,,Poftă bună!’’ și ,,Să vă fie de bine’’ înainte, respectiv după terminarea mesei.
O altă sarcină care cade în seama ospătarului este așezarea pe farfurie a preparatelor. Astfel:
În ceea ce privește debarasarea mesei, aceasta va începe doar după plecarea clienților.
În concluzie, regulile de servire în restaurant pot fi destul de stricte, însă ele sunt una dintre cele mai sigure căi de succes pentru o afacere în domeniul alimentației publice. Rolul principal în acest protocol îl are ospătarul care trebuie să participe de la aranjarea mesei, a veselei și tacâmurilor și până la plecarea ultimului client la toate etapele. Acesta poate utiliza mai multe tipuri de servicii de servire, care vor fi alese în funcție de mărimea și specificul localului, precum și dacă acesta își desfășoară activitățile curente sau participă la un eveniment.
Sursa foto: Freepik.com