Plan de afaceri pentru o gelaterie - sfaturi și recomandări pentru organizarea unei afaceri de succes

22.07.2024

Deschiderea unei gelaterii poate deveni o activitate ideală pentru pasionații de dulciuri care vor să dezvolte o afacere de succes. Înghețata este desertul consumat des de români, în special în perioadele în care temperaturile sunt ridicate, ceea ce face din aceasta inițiativă una cu șanse mari de reușită. 

Succesul într-o astfel de afacere nu este însă garantat, competiția fiind una destul de puternică. Pentru creșterea șanselor de succes este recomandat ca înaintea deschiderii gelateriei să fie întocmit un plan de afaceri cuprinzător, cu ajutorul căruia să se identifice comportamentul de consum al clienților și nivelul real al competiției. 

Articolul de mai jos oferă informații valoroase pentru antreprenorii aflați în căutare de profit. Acești descoperă, în afara modalității recomandate de realizare a unui plan de afaceri, care sunt pașii necesari pentru deschiderea unei gelaterii, atât în ceea ce privește demersul administrativ, al obținerii actelor și autorizațiilor necesare, cât și cum poate fi amenajat și dotat spațiul pentru obținerea unor rezultate pozitive. În plus, aceștia consultă aici o listă utilă de sfaturi și recomandări pentru maximizarea șanselor de succes. 

plan de afaceri gelaterie, ce inseamna gelaterie

                                                                              Imagine de Markus Spiske pe Unsplash.com

1. Planul de afaceri al unei gelaterii și alte aspecte esențiale

Organizarea oricărei afaceri trebuie să debuteze cu realizarea unui plan de afaceri cuprinzător, clar și ușor de consultat. Un astfel de document reprezintă cel mai util ghid necesar pentru deschiderea unei gelaterii de succes, deoarece are în cuprinsul lui o serie de informații foarte utile, ce ajută la depășirea obstacolelor întâlnite, fiind astfel de un real ajutor întreprinzătorilor aflați la momentul deschiderii primei afaceri, dar și celor care au deja experiență în business

1.1. Ce înseamnă o gelaterie - informații generale

Înghețata este desertul de succes, fiind preferat nu doar în perioadele călduroase ale anului, ci și la anumite momente speciale din alte perioade. O direcție relativ nouă și de succes în ceea ce privește desertul acesta este preferința tot mai accentuată a clienților de a consuma produse de calitate superioară, diferite de variantele tradiționale. 

Gelaterie - ce este?

Dacă te întrebi „ce e aia gelaterie?” este important să știi că o gelaterie nu este doar un spațiu în care se achiziționează înghețată, ci și un loc unde numeroși clienți pot avea parte de o experiență gastronomică deosebită. Într-un astfel de spațiul modern, cu decor elegant și primitor, ei pot consuma produse de calitate superioară. 

Din ce în ce mai multe afaceri din România oferă clienților un tip de înghețată provenit din Italia, cunoscut sub numele de gelato. Această variantă se remarcă prin consumul mai redus de grăsimi comparativ cu cel al înghețatei tradiționale, prin intensitatea și varietatea aromelor și prin textura cremoasă. 

Firmele care oferă astfel de produse poartă numele de gelaterii. Principalele caracteristici ale unităților de acest gen fiind următoarele:

  • Folosirea unor ingrediente de calitate superioară, naturale și proaspete (lapte, smântână, ciocolată, nuci, fructe proaspete) aduc un gust autentic și intens, accentuat și de aromele naturale, cele artificiale fiind excluse;
  • Înghețata de acest tip este preparată conform unei metode italiene, care permite dezvoltarea aromelor și maturarea lor. Astfel, produsul este realizat printr-o amestecare lentă, ceea ce duce la încorporarea unei cantități reduse de aer pentru o textură cremoasă și densă;
  • Gelato este servită la o temperatură mai ridicată decât a înghețatei clasice, ceea ce permite savurarea mai profundă a aromelor;
  • Înghețata italiană este disponibilă într-o varietate de arome în comparație cu cea tradițională cu vanilie, ciocolată sau fistic. În afară de aceste arome clasice există gelato cu arome unice, cum ar fi busuioc, lavandă, combinații de brânzeturi și fructe sau chiar cu gust de prăjituri celebre;
  • O gelaterie nu este doar o zonă în care se cumpără înghețata, ci și un spațiu în care clienții au parte de experiență plăcută și memorabilă datorită decorului atractiv, a personalului bine pregătit și a atmosferei prietenoase.

 

plan de afaceri gelaterie, deschidere gelaterie

                                                                             Imagine de Maria Orlova pe Pexels.com

1.2. Importanța planului de afaceri în deschiderea unei gelaterii

Planul de afaceri al unei gelaterii permite antreprenorilor să conștientizeze nivelul cererii de înghețată artizanală în zona în care vor să dezvolte businessul. Mai mult decât atât, cu ajutorul planului pot fi cercetate concurența, preferințele de consum și tendințele din industria alimentară. Datele prezente în planul de afaceri permit dezvoltarea unei oferte unice, care să atragă clienții și care să diferențieze. 

Un plan bine întocmit trebuie să cuprindă și o parte în care se stabilește conceptul gelateriei, fie tradițional, fie modern, în funcție de cercetările făcute anterior. Tot în această parte se va stabili oferta de produse, cele mai consumate fiind nu doar gelato clasic, ci și alte variante precum înghețata vegană sau cea fără lactoză, sorbeturile, la care se adaugă topping-urile și diferite garnituri. 

Planul de afaceri trebuie să cuprindă și o parte legată de managementul financiar al afacerii, precizând necesarul bugetar, sursele de obținere, modalitatea de investirea banilor în vederea obținerii unor rezultate profitabile. 

2. Pașii necesari pentru deschiderea unei gelaterii

Deschiderea unei gelaterii este o aventură antreprenorială în care se îmbină pasiunea pentru dulciuri cu arta pregătirii înghețatei artizanale. Mai mult de atât, experiența servirii trebuie să fie memorabilă, nu doar prin gust, ci și prin spațiul amenajat în mod corespunzător. Atingerea rezultatelor așteptate necesită o planificare atentă și o înțelegere a tuturor pașilor esențiali, ce trebuie să fie puși în practică. 

În acest sens, antreprenorii trebuie să desfășoare mai întâi etapa administrativă, de obținere a documentelor ce permit desfășurarea activității, urmată de alegerea spațiului și amenajarea lui, precum și dotarea cu toate echipamentele și accesoriile necesare. 

2.1. Obținerea actelor și autorizațiilor necesare pentru deschiderea unei gelaterii

Funcționarea unei gelaterii poate fi realizată doar prin înființarea unei firme. Acest demers are loc printr-o vizită la Registrul Comerțului și prin depunerea unei cereri care să permită desfășurarea activităților de tip restaurant, codul CAEN recomandat fiind 5610. După înființarea firmei sunt necesare certificatul constatator al activităților ce vor avea loc în spațiul ales și diverse tipuri de autorizații eliberate de instituțiile statului român:

  • Autorizația de funcționare (eliberată de către primăria localității respective);
  • Autorizația de funcționare sanitar - veterinară (obținută de la DSV);
  • Autorizația sanitară de funcționare (eliberată de DSP);
  • Autorizația de mediu;
  • Autorizația cu privire la prevenirea și stingerea incendiilor;
  • Asigurarea pentru protecția muncii;
  • Contractul de salubrizare cu o firmă autorizată.

 

Demersul administrativ poate fi destul de complicat și consumator de timp, această perioadă trebuind a fi luată în calcul, putând să treacă luni bune de la debutul procesului și până la obținerea ultimei autorizații. Perioada trebuie să fie luată în calcul prin începerea procedurilor cu câteva luni bune înainte de debutul sezonului cald, atunci când cererea de înghețată este cotată la maxim.  

plan de afaceri gelaterie, ce e aia gelaterie

                                                                                     Imagine de Lama Roscu pe Unsplash.com

2.2. Deschiderea unei gelaterii - amenajarea spațiului și dotarea lui cu echipamentele necesare

Deschiderea unei gelaterii este un pas important în inițierea unei cariere antreprenoriale. După traversarea cu succes a etapei birocratice este nevoie de aplicarea talentului creativ în ceea ce privește amenajarea corespunzătoare a spațiului și dotarea lui cu tot ceea ce este necesar pentru a oferi produse de calitate. 

Spațiul unei gelaterii trebuie să îndeplinească anumite condiții legate de așezare, dimensiuni minime, amenajare interioară pentru atragerea unui număr cât mai mare de clienți fideli, ce vor alege să revină pentru a trăi o nouă experiență deosebită aici. Acest spațiu trebuie să fie așezat într-o zonă cu trafic pietonal intens, ca de exemplu în piețele publice, în apropierea unui parc sau lângă centrele comerciale însemnate. 

După alegerea spațiului recomandat este nevoie de amenajarea lui corespunzătoare în vederea creării unei gelaterii de succes. În acest sens se va ține cont de următoarele recomandări:

  • Alegerea conceptului și a temei care să impresioneze. Opțiunile sunt variate, de la stilul modern, minimalist, caracterizat de culori neutre și de linii curate și până la stilul retro ce are culori vibrante și elemente vintage. Desăvârșirea stilului este realizată prin plasarea unor corpuri de iluminat de culoare caldă, ca de exemplu lămpi suspendate și aplice de perete;
  • Împărțirea pe zone este importantă, pentru că se pot obține spații cu utilizare specifică, precum zona de preparare a înghețatei, zona de servire, zona de depozitare a materiei prime și zona în care clienții vor servi produsele. Un rol îl are alegerea mobilierului ce trebuie să fie confortabil și funcțional în același timp;
  • Decorarea gelateriei oferă farmec și personalitate. Printre elementele care nu ar trebuie să lipsească se numără posterele, tablourile și desenele murale, rafturile care adăpostesc ingrediente și accesorii și plantele naturale, care aduc prospețime. Se recomandă crearea unui element de branding reprezentat de logo, culori și fonturi, aplicat pe ambalaje, meniu, uniforme, firmă, care să contribuie la realizarea unei identități vizuale, ce atrage clienții.

Succesul unei gelaterii depinde în cea mai mare măsură de calitatea produselor pe care clienții le pot achiziționa de aici. Pentru atingerea nivelului maxim trebuie să se utilizeze echipamente și accesorii profesionale, care să permită atingerea gustului desăvârșit.

Printre echipamentele ce nu trebuie să lipsească se numără:

  • Inima unei gelaterii este mașina de înghețată care permite obținerea unei producții de calitate, cu textură cremoasă și gust intens. Sunt disponibile diverse variante ce pot fi folosite pentru mici afaceri, dar și pentru producerea unei cantități însemnate de gelato;
  • Vitrina frigorifică este destinată păstrării înghețatei în condiții optime și pentru prezentarea diferitelor variante clienților. Pe piață sunt disponibile vitrine frigorifice cu un număr variabil de spații de depozitare și cu un consum redus de energie pentru a obține eficiența energetică;
  • Produsele finite și materia primă trebuie păstrate în condiții de temperatură scăzută, utile în acest sens fiind dulapurile de congelare, ce pot adăposti cantități însemnate;
  • Servirea se face cu ajutorul unor accesorii și a unor ustensile, cum ar fi tăvile și cleștele de înghețată, cupele, cutiile pentru vânzarea la pachet, conuri, ambalaje, lingurițe sau spatule;
  • Zona de producție și de depozitare trebuie dotată cu mobilier din inox, rezistent la coroziune, ușor de întreținut, care îndeplinește regulile sanitare de siguranță.

3. Deschiderea unei gelaterii de succes - sfaturi și recomandări pentru organizarea unei afaceri profitabile

plan de afaceri gelaterie, deschiderea unei gelaterii

                                                                              Imagine de Nas Mato pe Unsplash.com

După trecerea prin etapele de autorizare și amenajare a spațiului, antreprenorii trebuie să pună la punct câteva activități care să permită dezvoltarea afacerii și atragerea unui număr însemnat de clienți fideli. 

Specialiștii în economie oferă câteva sfaturi și recomandări utile în această direcție, printre care se remarcă următoarele:

  • Produsele trebuie să fie întotdeauna de calitate superioară, preparate pe baza unor rețete autentice și bazate pe materii prime naturale;
  • Oferta gelateriei trebuie să fie obligatoriu una diversificată, nu doar în ceea ce privește aromele disponibile, ci și prin prezența altor produse, cum ar fi sucuri, cafea, prăjituri, sorbeturi, în vederea atragerii unei game cât mai largi de clienți;
  • Promovarea afacerii trebuie să rămână o constantă. Printre elementele de real ajutor se numără marketingul online cu ajutorul unui site și a rețelelor de socializare, organizarea unor evenimente și promoții care să atragă clienți (ateliere de preparare, zile tematice) și crearea unui branding și a unei identități vizuale specifice;
  • Conducerea de zi cu zi a afacerii trebuie să aibă în vedere elemente precum păstrarea igienei și a siguranței alimentare la niveluri maxime, relația cu clienții prin luarea în considerare a nevoilor și preferințelor acestora și instruirea personalului pentru oferirea unei experiențe deosebite;
  • Inovația este foarte importantă și în domeniul gelateriei prin utilizarea celor mai noi variante de echipamente care permit producerea la cote înalte de calitate și prin introducerea unor arome și produse noi, care să țină cont de tendințele din industria alimentară și de dorințele și gusturile clienților;
  • O măsură utilă este cea a fidelizării prin punerea la dispoziție a unor oferte speciale celor care fac cumpărături în mod frecvent sau prin oferirea unor carduri de loialitate.

 

În concluzie, amenajarea unei gelaterii poate să ofere șanse reale de succes antreprenorilor cu sau fără experiență cu condiția respectării regulilor generale economice și prin oferirea unor produse de calitate înaltă.

Produse recomandate

Tavi inghetata Tava inghetata 8l - Lancom.ro Tavi inghetata Tava inghetata 8l - Lancom.ro

Tava inghetata 8l

Cod produs: 6117936171500

10.40 €

PRP: 13.52 €
Fara TVA

Clesti Cleste inghetata D50 mm - Lancom.ro

Cleste inghetata D50 mm

Cod produs: 60/024

12.25 €

PRP: 15.93 €
Fara TVA