Deschiderea unei gelaterii poate deveni o activitate ideală pentru pasionații de dulciuri care vor să dezvolte o afacere de succes. Înghețata este desertul consumat des de români, în special în perioadele în care temperaturile sunt ridicate, ceea ce face din aceasta inițiativă una cu șanse mari de reușită.
Succesul într-o astfel de afacere nu este însă garantat, competiția fiind una destul de puternică. Pentru creșterea șanselor de succes este recomandat ca înaintea deschiderii gelateriei să fie întocmit un plan de afaceri cuprinzător, cu ajutorul căruia să se identifice comportamentul de consum al clienților și nivelul real al competiției.
Articolul de mai jos oferă informații valoroase pentru antreprenorii aflați în căutare de profit. Acești descoperă, în afara modalității recomandate de realizare a unui plan de afaceri, care sunt pașii necesari pentru deschiderea unei gelaterii, atât în ceea ce privește demersul administrativ, al obținerii actelor și autorizațiilor necesare, cât și cum poate fi amenajat și dotat spațiul pentru obținerea unor rezultate pozitive. În plus, aceștia consultă aici o listă utilă de sfaturi și recomandări pentru maximizarea șanselor de succes.
Imagine de Markus Spiske pe Unsplash.com
Organizarea oricărei afaceri trebuie să debuteze cu realizarea unui plan de afaceri cuprinzător, clar și ușor de consultat. Un astfel de document reprezintă cel mai util ghid necesar pentru deschiderea unei gelaterii de succes, deoarece are în cuprinsul lui o serie de informații foarte utile, ce ajută la depășirea obstacolelor întâlnite, fiind astfel de un real ajutor întreprinzătorilor aflați la momentul deschiderii primei afaceri, dar și celor care au deja experiență în business.
Înghețata este desertul de succes, fiind preferat nu doar în perioadele călduroase ale anului, ci și la anumite momente speciale din alte perioade. O direcție relativ nouă și de succes în ceea ce privește desertul acesta este preferința tot mai accentuată a clienților de a consuma produse de calitate superioară, diferite de variantele tradiționale.
Gelaterie - ce este?
Dacă te întrebi „ce e aia gelaterie?” este important să știi că o gelaterie nu este doar un spațiu în care se achiziționează înghețată, ci și un loc unde numeroși clienți pot avea parte de o experiență gastronomică deosebită. Într-un astfel de spațiul modern, cu decor elegant și primitor, ei pot consuma produse de calitate superioară.
Din ce în ce mai multe afaceri din România oferă clienților un tip de înghețată provenit din Italia, cunoscut sub numele de gelato. Această variantă se remarcă prin consumul mai redus de grăsimi comparativ cu cel al înghețatei tradiționale, prin intensitatea și varietatea aromelor și prin textura cremoasă.
Firmele care oferă astfel de produse poartă numele de gelaterii. Principalele caracteristici ale unităților de acest gen fiind următoarele:
Imagine de Maria Orlova pe Pexels.com
Planul de afaceri al unei gelaterii permite antreprenorilor să conștientizeze nivelul cererii de înghețată artizanală în zona în care vor să dezvolte businessul. Mai mult decât atât, cu ajutorul planului pot fi cercetate concurența, preferințele de consum și tendințele din industria alimentară. Datele prezente în planul de afaceri permit dezvoltarea unei oferte unice, care să atragă clienții și care să diferențieze.
Un plan bine întocmit trebuie să cuprindă și o parte în care se stabilește conceptul gelateriei, fie tradițional, fie modern, în funcție de cercetările făcute anterior. Tot în această parte se va stabili oferta de produse, cele mai consumate fiind nu doar gelato clasic, ci și alte variante precum înghețata vegană sau cea fără lactoză, sorbeturile, la care se adaugă topping-urile și diferite garnituri.
Planul de afaceri trebuie să cuprindă și o parte legată de managementul financiar al afacerii, precizând necesarul bugetar, sursele de obținere, modalitatea de investirea banilor în vederea obținerii unor rezultate profitabile.
Deschiderea unei gelaterii este o aventură antreprenorială în care se îmbină pasiunea pentru dulciuri cu arta pregătirii înghețatei artizanale. Mai mult de atât, experiența servirii trebuie să fie memorabilă, nu doar prin gust, ci și prin spațiul amenajat în mod corespunzător. Atingerea rezultatelor așteptate necesită o planificare atentă și o înțelegere a tuturor pașilor esențiali, ce trebuie să fie puși în practică.
În acest sens, antreprenorii trebuie să desfășoare mai întâi etapa administrativă, de obținere a documentelor ce permit desfășurarea activității, urmată de alegerea spațiului și amenajarea lui, precum și dotarea cu toate echipamentele și accesoriile necesare.
Funcționarea unei gelaterii poate fi realizată doar prin înființarea unei firme. Acest demers are loc printr-o vizită la Registrul Comerțului și prin depunerea unei cereri care să permită desfășurarea activităților de tip restaurant, codul CAEN recomandat fiind 5610. După înființarea firmei sunt necesare certificatul constatator al activităților ce vor avea loc în spațiul ales și diverse tipuri de autorizații eliberate de instituțiile statului român:
Demersul administrativ poate fi destul de complicat și consumator de timp, această perioadă trebuind a fi luată în calcul, putând să treacă luni bune de la debutul procesului și până la obținerea ultimei autorizații. Perioada trebuie să fie luată în calcul prin începerea procedurilor cu câteva luni bune înainte de debutul sezonului cald, atunci când cererea de înghețată este cotată la maxim.
Imagine de Lama Roscu pe Unsplash.com
Deschiderea unei gelaterii este un pas important în inițierea unei cariere antreprenoriale. După traversarea cu succes a etapei birocratice este nevoie de aplicarea talentului creativ în ceea ce privește amenajarea corespunzătoare a spațiului și dotarea lui cu tot ceea ce este necesar pentru a oferi produse de calitate.
Spațiul unei gelaterii trebuie să îndeplinească anumite condiții legate de așezare, dimensiuni minime, amenajare interioară pentru atragerea unui număr cât mai mare de clienți fideli, ce vor alege să revină pentru a trăi o nouă experiență deosebită aici. Acest spațiu trebuie să fie așezat într-o zonă cu trafic pietonal intens, ca de exemplu în piețele publice, în apropierea unui parc sau lângă centrele comerciale însemnate.
După alegerea spațiului recomandat este nevoie de amenajarea lui corespunzătoare în vederea creării unei gelaterii de succes. În acest sens se va ține cont de următoarele recomandări:
Succesul unei gelaterii depinde în cea mai mare măsură de calitatea produselor pe care clienții le pot achiziționa de aici. Pentru atingerea nivelului maxim trebuie să se utilizeze echipamente și accesorii profesionale, care să permită atingerea gustului desăvârșit.
Printre echipamentele ce nu trebuie să lipsească se numără:
Imagine de Nas Mato pe Unsplash.com
După trecerea prin etapele de autorizare și amenajare a spațiului, antreprenorii trebuie să pună la punct câteva activități care să permită dezvoltarea afacerii și atragerea unui număr însemnat de clienți fideli.
Specialiștii în economie oferă câteva sfaturi și recomandări utile în această direcție, printre care se remarcă următoarele:
În concluzie, amenajarea unei gelaterii poate să ofere șanse reale de succes antreprenorilor cu sau fără experiență cu condiția respectării regulilor generale economice și prin oferirea unor produse de calitate înaltă.