Eficient și foarte util, feliatorul reușește să ofere cele mai bune performanțe în ceea ce privește tăierea diferitelor alimente, într-un timp mult mai scurt. Simplu de folosit, ușor de curățat și de depozitat, feliatorul a devenit un must-have mai ales acolo unde business-ul îi cere prezența: restaurante, bucătării comerciale, brutării, patiserii, fabrici și unități de producere a cărnii, pizzerii, magazine de alimente fine, supermarketuri, magazine alimentare, unități de catering, școli culinare etc.
În articolul de mai jos, veți descoperi informații utile despre ce este un feliator profesional, care este importanța sa și ce caracteristici cheie are acesta. De asemenea, veți afla care sunt criteriile de alegere a celui mai bun feliator profesional și un top al celor mai bune produse existente pe piață.
Feliatorul profesional este acel instrument ce nu poate lipsi din multe tipuri de afaceri, acolo unde este nevoie să se taie diferite alimente la anumite dimensiuni. Practic, este vorba despre un aparat specializat, care feliază alimente la scară comercială. Pe piață există diferite tipuri de feliatoare, unele manuale, ce pot fi folosite în bucătării obișnuite, altele electrice automate. Totuși, cele mai bune dintre acestea rămân ultimele, deoarece au performanțe superioare, nu cer decât un minim de efort fizic și pot fi setate pentru a tăia alimentele la anumite dimensiuni exacte.
Folosirea unui feliator profesional presupune îmbunătățirea procesului de prelucrare a alimentelor în diferite domenii. Câteva avantaje ale unui feliator profesional de calitate sunt cele prezentate mai jos:
Pentru a utiliza feliatorul profesional într-un mod adecvat necesităților sunt utile câteva sfaturi extrem de utile:
Pentru a putea alege un feliator profesional de calitate viitorul proprietar trebuie să cunoască anumite caracteristici tehnice. Astfel, trebuie menționate următoarele elemente:
Alegerea unui feliator profesional trebuie să fie făcută în funcție de recomandările specialiștilor care știu exact ce produs este mai performant și poate să ducă la bun sfârșit operațiunile de care este nevoie într-un anumit spațiu comercial sau de producție. Într-adevăr, contează foarte mult și recenziile unor clienți mulțumiți sau nu de produsul achiziționat, acestea putând fi cercetate în detaliu pe Internet. Nu pot fi uitate nici unele criterii importante, care s-ar putea să facă diferența la final: tipul de feliator profesional, performanțele acestuia, puterea motorului, nivelul de siguranță, dimensiunile, modul de întreținere, producătorul sau prețul.
Din fericire, pe piață există diferite tipuri de feliatoare profesionale, care pot servi anumitor scopuri în multe tipuri de afaceri. Printre tipurile comune de feliatoare profesionale se numără:
Feliatoarele electrice manuale și automate sunt diferite, deși ambele sunt acționate pe baza motoarelor alimentate de curentul electric. Primele modele sunt acționate electric, dar utilizatorul este cel care împinge alimentele pentru a fi tăiate. Aceste feliatoare sunt mai des întâlnite în bucătăriile de acasă sau în magazinele în care nu este necesară tăierea în felii a produselor la fel de des ca într-o fabrică, de exemplu. Feliatoarele electrice automate sunt folosite în scop comercial, realizează munca impecabil și foarte rapid și sunt considerate o investiție mai mare, dar care se absoarbe în timp.
Feliatoarele pot suporta diferite grade de utilizare. Unele modele nu au funcții numeroase, fiind foarte simple și cu un motor fără putere ieșită din comun. Totuși, ele au o rezistență mare, rezistând cu succes circa o oră și jumătate pe zi. Feliatoarele de nivel mediu sunt mai bine dotate, mai confortabile, au un motor mult mai puternic și un sistem de siguranță avansat. Sunt fabricate, de regulă, din materiale superioare calitativ și cu rezistență sporită, dar au costuri mai ridicate. Nu în ultimul rând, trebuie menționate și feliatoarele profesionale cu performanțe excelente pentru uz comercial, cu viteză de lucru mare, motor foarte puternic și cu nivel de siguranță optim.
Puterea motorului este un alt criteriu esențial când vine vorba despre performanțele unui astfel de dispozitiv. Cu cât puterea este mai mare, cu atât utilizatorul va putea felia mai rapid și mai multe tipuri de alimente. Dacă puterea motorului este ridicată, durata de execuție a tăierii va fi mult mai mică.
Feliatoarele profesionale trebuie să facă față tăierii diferitelor tipuri de alimente, indiferent că este vorba despre carne, brânză, legume, fructe, pește, mezeluri sau produse de panificație. Performanțele produsului achiziționat vor fi excelente doar dacă s-a avut în vedere de la început ce tip de aliment urmează să fie tăiat cu ajutorul lui. Unele modele sunt dedicate unui singur aliment, pe când altele sunt mai versatile.
Materialele din care sunt fabricate aceste produse trebuie neapărat să fie unele de calitate superioară, care să reziste diferitelor operațiuni și care să fie durabile în timp. În caz contrar, feliatorul achiziționat s-ar putea să se defecteze și să necesite reparații sau chiar înlocuirea. Unii specialiști recomandă atenție sporită când vine vorba despre acest aspect.
Folosirea feliatorului profesional trebuie să se facă în deplină siguranță. În acest sens, produsul trebuie să fie dotat cu protecție a lamei, element care va oferi siguranța că degetele nu vor avea de suferit pe durata tăierii. Unele produse au protecții fixe, iar altele protecții mobile, ce pot fi scoase. O altă funcție ce nu trebuie să fie uitată este cea de oprire de siguranță a feliatorului. Totuși, indiferent câte funcții și dotări ar avea feliatorul profesional este bine ca utilizatorul să citească atent toate instrucțiunile de folosire oferite de producător. Pentru o siguranță sporită a mâinilor se pot folosi mănușile cu rezistență la tăiere.
În funcție de spațiul aflat la dispoziție și de tipul de alimente ce trebuie tăiate se poate opta pentru feliatoare profesionale de anumite dimensiuni. Lama trebuie să aibă și ea o anumită mărime, care să țină cont de alimentele ce urmează a fi tăiate. Dacă lama este generoasă, atunci poate tăia alimente mari. Unele feliatoare cu o greutate sporită pot avea stabilitate mai mare, dar cele mai ușoare pot fi mutate mai simplu dintr-un loc în altul.
Produsul ales trebuie să poată fi curățat foarte simplu, să fie ușor de demontat și de montat la loc. Întreținerea lui va presupune parcurgerea câtorva pași simpli:
Întreținerea regulată a feliatorului profesional trebuie să se facă ușor și rapid, la fel și cea preventivă. În acest sens este bine ca personalul însărcinat cu manevrarea feliatorului să fie bine instruit și să semnaleze eventualele probleme ce s-ar putea ivi.
Interesul pentru utilizarea unui feliator profesional este din ce în ce mai mare în diferite domenii de activitate, așa că un business de succes nu poate exista fără un astfel de dispozitiv modern, rapid și ușor de folosit. Un top al celor mai bune produse de acest tip poate fi edificator pentru cei care vor să le achiziționeze.
Produs |
|||
Caracteristici |
Aparatul electric pentru feliat cârnați are o putere de 0.135 kW/ 50 Hz, diametrul de 47 mm, dimensiunile de 185 x 210 x 325 mm; Greutatea produsului este 6,9 kg; |
Feliatorul de mezeluri și carne este fabricat din aluminiu, are putere de 250W, grosimea feliilor este de 0,2-15 mm; Greutatea feliatorului este de 25 kg; Are dimensiunile 597 x 520 x 495 mm; Placa de siguranță este realizată din PC; Are garanție 12 luni; |
Mașina de feliat pâine și baghete profesională are putere 0.6 kW|220V și grosime de feliere 10-80 mm; Productivitatea este de 8000 felii pe oră; Are corp integral din inox; Dimensiunile mașinii sunt 400 x 545 x 1001 mm; Are greutate de 30 kg; |
PRO |
Este fabricat din materiale de calitate superioară; Este rezistent și durabil; Este ușor și poate fi mutat simplu dintr-un loc în altul; Raportul calitate - preț este foarte bun; |
Este dotat cu sistem de autoascuțire; Este practic și ușor de folosit; Are buton pentru oprire de urgență; Mânerul este solid și ergonomic; |
Nu are un consum mare de energie electrică; Productivitatea este ridicată; Este fabricată din materiale de calitate, rezistente și durabile; |
Contra |
Nu este multifuncțional. |
Nu este folosită decât pentru carne și mezeluri. |
Prețul este mai mare. |
În concluzie, feliatorul profesional poate reprezenta uneori o investiție mai mare, așa că, înainte de a se face achiziția, trebuie să se ia în considerare diferite aspecte importante, sfaturile specialiștilor, precum și bugetul pe care viitorul proprietar îl are la dispoziție în acest sens. Totuși, înainte de orice trebuie să se aibă în vedere gradul de satisfacție al clienților și să se opteze pentru un model performant, care să execute operațiunile indicate rapid și ușor.
Surse foto: lancom.ro, unsplash.com