Peisajul economic global este, în prezent, într-o etapă de modificări dinamice și pline de potențial, în căutarea soluțiilor cu cele mai mari șanse de reușită. O variantă de firmă ce poate activa în diverse domenii este startup-ul, entitate economică bazată pe utilizarea inovației și a tehnologiei, astfel încât să rupă vechile tipare și să aducă schimbări semnificative. Startup-urile se deosebesc de firmele clasice prin intenția de a transforma o idee inovatoare de afaceri într-o realitate profitabilă prin introducerea unor soluții noi la probleme vizibile ale societății.
Startup-urile apărute în ultimii ani sunt văzute ca motoare ale inovației, deoarece se încearcă rezolvarea problemelor contemporane prin introducerea unor soluții ingenioase. Diverse domenii ale economiei, cum ar fi HoReCa, se află într-o căutare permanentă de idei care să creeze o nouă paradigmă, nu doar prin lansarea unui produs sau al unui serviciu, ci printr-o redefinire a normelor existente.
Articolul de mai jos reprezintă o scurtă analiză a conceptului de startup și a modului în care acest model de afaceri poate fi utilizat în domeniul ospitalității. Antreprenorii pot afla astfel ce este o firmă de tip start-up, care este definiția conceptului și care sunt principalele sale caracteristici. De asemenea, se pot consulta etapele de organizare a unei firme start-up din domeniul HoReCa în ceea ce privește sursele de finanțare, avantajele și dezavantajele unui astfel de business, precum și câteva idei de top ce pot fi luate în calcul pentru construirea unei afaceri inovative și de succes.
Imagine de Kate Townsend pe Unsplash.com
Mediul economic este caracterizat în prezent de schimbări ample și rapide, urmărindu-se atingerea nu doar a progresului economic, ci și a celui social. Firmele de tip start-up sunt văzute ca soluții viabile, deoarece răspund nevoilor actuale și, în plus, anticipează și modelează viitorul. Entitățile de acest gen au tendința de a se impune într-o perioadă scurtă datorită inovațiilor folosite și adaptabilității rapide la schimbările de piață.
Afacerile de tip start-up au apărut în mediul economic american, unul dintre cele mai dinamice și competitive la nivel mondial. Companiile de acest tip sunt văzute ca fiind organizații temporare, care au scopul de a transforma o idee inovativă într-o firmă de succes prin intermediul unei dezvoltări rapide și agresive.
O definiție considerată cel mai aproape de adevăr este cea realizată de economistul Steva Blank care spunea că ”un start-up este un tip de organizație temporară, care are scopul de a căuta un model de business repetabil și scalabil, ca răspuns la o problemă existentă nerezolvată și care constituie etapa de trecere de la o simplă idee la o afacere”.
Conform acestei definiții, nu orice afacere înființată nou este considerată un start-up. Pentru a fi considerată ca parte a acestei categorii, noul business trebuie să aibă trasat clar scopul în vederea dezvoltării semnificative, într-o perioadă scurtă, pentru a obține profituri remarcabile.
Mediul economic mondial din care face parte și cel românesc este din ce în ce mai expus riscurilor diverse ce apar, de multe ori, pe neașteptate. Având în vedere acest element, o caracteristică utilă este adaptabilitatea la situații dificile prin introducerea de inovații de ultimă generație. Aceste elemente caracterizează firmele de tip start-up care vor să redefinească modul de funcționare a unor industrii tradiționale.
Alte caracteristici care sunt comune firmelor de tip start-up sunt scalabilitatea (posibilitatea de a replica la nivel mare un demers economic mic) și agilitatea pe piață. Conform acestora se poate trage concluzia că nu orice afacere mică, aflată la început este un start-up. Principala diferență între cele două variante este stabilirea țelului primordial de dezvoltare și de transformare a unei idei într-o afacere majoră.
Industria ospitalității și a gastronomiei este un domeniu în care startup-urile au șanse mari de succes. Prin introducerea unor inovații și experiențe culinare unice antreprenorii îndrăzneți pot lansa afaceri prospere, care să aibă posibilitatea concurării business-urilor tradiționale. În vederea creșterii șanselor și a transformării unei idei inovative este esențială înțelegerea procesului de organizare și gestionare a unui start-up. Prin conceperea unei idei și prin identificarea pieței potrivite antreprenorii își pot transforma visul într-o afacere de succes, plină de posibilități de dezvoltare.
Cei mai mulți dintre antreprenorii care au o idee genială și care vor să o transforme într-o afacere HoReCa de succes nu au la dispoziție resursele financiare necesare, mai ales când se urmărește o evoluție rapidă către dezvoltare. Din fericire, pot fi utilizate în acest sens mai multe tipuri de surse de finanțare interne sau externe pentru extinderea afacerii:
Succesul start-up-urilor nu este unul garantat. Dimpotrivă, majoritatea firmelor de acest fel se închid la o perioadă scurtă după înființare. Antreprenorii ce vor să dezvolte afaceri în domeniul HoReCa trebuie să țină cont și de riscurile existente pentru a se decide informat în acest sens:
Imagine de Daniel Norris pe Unsplash.com
Dezvoltarea economiei din România a dus și la modificarea obișnuințelor de consum, tot mai multe persoane preferând să mănânce și să bea în oraș, petrecând momente memorabile alături de cei dragi. Acest stil de viață oferă posibilitatea dezvoltării unor afaceri de succes în domeniul ospitalității, oportunitățile fiind numeroase pentru antreprenorii curajoși și pasionați, ce doresc să introducă elemente de inovație și creativitate.
Redefinirea standardelor ospitalității este posibilă, deoarece clienții din România sunt din ce în ce mai pretențioși și nu se mai mulțumesc cu servicii de calitate îndoielnică sau cu gusturile banale. Specialiștii în domeniu oferă câteva sfaturi utile, pe care persoanele care vor să deschidă un start-up le pot lua în considerare, atât în ceea ce privește ideile ce au șanse maxime de succes, cât și în ce privește organizarea propriu-zisă a lor. Printre conceptele inovative care sunt văzute ca afaceri de succes se numără și cele prezentate mai jos.
Restaurantele tematice sunt cele inspirate din culturi străine sau din perioade istorice trecute. Potențialul de atragere și de fidelizare a clienților este major, deoarece aceștia caută experiențe unice, ce nu pot fi întâlnite în restaurantele clasice. Organizarea unui start-up de acest tip trebuie să pornească de la dotarea lui cu echipamente profesionale pentru bar și pentru bucătărie caldă (friteuze profesionale, tigăi multifuncționale, cratițe profesionale, oale inox pentru HoReCa, cuptoare profesionale, cuțite profesionale, mașini profesionale de spălat vase, echipamente pentru menținerea la cald) și cu angajarea unui personal calificat, dispus să facă eforturi substanțiale în vederea obținerii succesului tuturor părților implicate.
O altă afacere de succes este cea a food truck-urilor de tip gourmet care se prezintă sub forma unor mașini amenajate în așa fel încât să se prezinte ca bucătării mobile, unde se prepară alimente de calitate superioară. Bucătăriile trebuie să aibă echipamente profesionale de fast-food, precum și un meniu bazat pe alimente mai puțin întâlnite în restaurantele clasice.
O idee de top pentru un start-up în domeniul HoReCa este cea a unei măcelării și carmangerii ce oferă servicii unice, precum accentul pus pe produse locale și sustenabile, integrarea măcelăriei cu un restaurant, servicii de tăiere personalizată și de procesare a cărnii, livrarea la domiciliul clienților a produselor firmei. Organizarea acestei activități și succesul său pot fi atinse prin folosirea echipamentelor pentru măcelărie și carmangerie și a unor articole de ambalare și vidare profesionale premium, care să garanteze calitatea desăvârșită a produselor.
În concluzie, organizarea unui start-up în domeniul HoReCa este o metodă ideală de transformare a pasiunii pentru gust și savoare dintr-o idee genială într-o afacere de succes, cu șanse de dezvoltare și profitabilitate.