Cuțitele sunt printre cele mai importante accesorii din orice bucătărie. Mai mult, acestea se pot utiliza și în alte medii decât cele culinare. Cuțitele de calitate sunt cele care dispun de un mâner practic, care facilitează o manevrabilitate optimă și de o lamă care să taie rapid și cu precizie. Pentru ca lama să fie capabilă să ofere tăieturi de calitate este important ca ea să fie ascuțită foarte bine. La fel ca orice altă lamă și cea a unui cuțit, poate ajunge să se tocească în timp. Acest fenomen se petrece din cauza utilizărilor în exces sau a utilizărilor neconforme.
Astfel, pentru a putea obține pe termen îndelungat niște tăieturi cât mai precise, îndeosebi într-un mediu profesional, este foarte important să se utilizeze metode corecte pentru ascuțirea cuțitelor. Pe lângă eficiență, și siguranța pe care o are utilizatorul atunci când folosește cuțite poate avea de suferit, dacă acestea nu sunt bine ascuțite. Cu ajutorul informațiilor din acest articol, veți putea afla cum se face o ascuțire de cuțite profesionale în mod corect și la ce soluții puteți apela pentru rezultate de calitate.
Cuțitele profesionale reprezintă instrumente cu rol esențial în activitatea bucătarilor, chefilor, dar și a altor profesioniști care doresc să obțină rezultate de top în activitatea lor. Calitățile principale ale acestor cuțite, disponibile și în gama Lancom, constau în rezistența lor sporită, design-ul ergonomic, calitatea de top a materialelor folosite la producerea lor, precum și în lama ascuțită. Lama bine ascuțită este cea care garantează control și precizie tăierilor. O altă calitate a cuțitelor profesionale este versatilitatea lor. Iată ce tipuri există!
Cuțite de bucătărie
Cuțite pentru carne
Cuțite speciale
Există, așadar, o mulțime de cuțite profesionale care pot fi utilizate în cadrul bucătăriilor, măcelăriilor sau patiseriilor. Alegerea corectă a cuțitelor este foarte importantă, însă la fel de mult contează și întreținerea ustensilelor. Ascuțirea cuțitelor de bucătărie este o preocupare atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru cei care folosesc astfel de unelte la nivel profesional. În continuare, veți putea afla cum se face procesul de ascuțire a cuțitelor și ce unelte pot fi utilizate.
Concret, ascuțirea cuțitelor este un proces al cărui rol este acela de a reda lamei unui cuțit, capacitatea de a tăia cu precizie și rapiditate produsele pentru care a fost concepută. Dacă ascuțirea unui cuțit nu se realizează la timp, există riscul ca acesta să devină complet ineficient sau să funcționeze defectuos și chiar să pună în pericol utilizatorul. Iată care sunt reperele în funcție de care se ascut cuțitele.
Când trebuie ascuțite cuțitele profesionale?
Frecvența ascuțirii unor cuțite variază, din punct de vedere temporar. Procesul poate fi repetat la intervale care pot varia de la două săptămâni până la un an. Bineînțeles, acest reper este unul cu precizie scăzută, deoarece el este influențat de frecvența utilizării cuțitului și de tipul acestuia. De asemenea, are un cuvânt greu de spus și materialul din care este produsă lama, la fel ca măsura în care cuțitul este folosit în mod corect.
Ceea ce este mai relevant constă în semnalele pe care le transmit cuțitele profesionale, atunci când au nevoie de a fi ascuțite. Acestea încep să taie greu sau nu permit finalizarea unei tăieri. Există și modalități prin care se poate testa necesitatea de a ascuți cuțitul. De exemplu, un cuțit de bucătărie care nu mai taie alimente fără ca lama să alunece, trebuie să fie ascuțit. Un alt test este cel al tăierii cepei și roșiei, care ar trebui să se poată face pe un tocător, foarte ușor, cu orice cuțit profesional.
Dacă acest procedeu nu poate fi finalizat este nevoie de ascuțirea cuțitului. Din fericire, există în prezent o mulțime de soluții chiar și pentru o ascuțire de cuțite de tocat carne foarte tocite. Este vorba despre accesorii pentru ascuțit care pot să funcționeze pe nivele de operare variate, făcând față oricărei provocări.
Cu ce unelte se poate face ascuțirea cuțitelor?
Pentru a putea ascuți eficient lama unui cuțit, se pot utiliza mai multe accesorii pentru ascuțit, atunci când este vorba despre cuțitele folosite la nivel de business, cum sunt modelele de cuțite profesionale forjate sau de cuțite profesionale Sabatier. La nivel casnic, se poate apela și la ascuțirea cuțitelor cu șmirghel, însă ascuțirea cuțitelor de tocat carnea profesionale, precum și a altor unelte specializate, implică utilizarea unor accesorii și echipamente pe măsură. Este vorba despre:
În cazul instrumentelor manuale, utilizatorul este cel care controlează intensitatea ascuțirii, însă dacă se folosesc unelte automate, există riscul ca lama să fie afectată de o forță prea mare exercitată de instrument. Dacă apelați la un aparat electric de calitate, acesta va permite reglarea turației, pentru ca trauma lamei să rămână la un nivel minim.
Capacitatea aparatului electric de a fi performant este indicată și de puterea pe care o are motorul acestuia. Un motor cu putere de 0,0075 W, de exemplu, este ideal pentru a face față solicitărilor obișnuite din bucătăria unui restaurant. Această putere asigură viteză, eficiență, dar și o excelentă rezistență la uzură.
Există, așadar, mai multe soluții la care se poate apela, atât la nivel casnic, cât și la nivel profesional, pentru a ascuți cuțitele. Cele mai populare variante, în materie de ascuțire a cuțitelor profesionale sunt piatra de ascuțit și aparatul electric. Indiferent de metoda aleasă, este necesar ca, înainte de a fi ascuțit, cuțitul să fie pregătit astfel:
Ascuțirea cu piatră de ascuțit
Folosirea pietrei de ascuțit este o soluție simplă și eficientă, deoarece permite un grad de control foarte mare pe care utilizatorul îl are asupra nivelului și intensității ascuțirii. După ce cuțitul este pregătit, iată care sunt pașii care trebuie urmați:
Ascuțirea cu aparat electric
Ascuțirea cu un aparat electric este mult mai simplă și nu implică atât de mulți pași. Ales în mod corect, aparatul electric pentru ascuțit este o resursă excelentă în orice bucătărie profesională. Pentru a fi utilizat, este necesar doar ca el să fie conectat la electricitate și montat într-un spațiu accesibil. Reglarea unghiului de ascuțire se poate face în mod automat, la fel ca poziționarea lamei. După ascuțire, va rezulta un reziduu metalic care ajunge într-un recipient de colectare. Acesta este necesar să fie curățat periodic, în mod manual.
Întreținerea cuțitelor profesionale
Odată ascuțit, cuțitul trebuie curățat cu o lavetă fină, pentru a fi îndepărtate particulele de metal rămase pe suprafața lamei. Pentru a prelungi durata de utilizare a cuțitului, între ascuțiri, este important ca acesta să fie utilizat doar în scopurile pentru care este conceput. Se vor evita contactele cu produse și suprafețe mai dure, iar cuțitul va fi depozitat în suport sau tocă specială, astfel încât să nu ia contact cu obiecte care să îi deterioreze lama.
Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoașteți despre ascuțirea cuțitelor de bucătărie, la nivel profesional. Cu ajutorul accesoriilor potrivite, disponibile la Lancom, puteți să vă echipați bucătăria business-ului pe care îl dețineți cu soluții de top, prin care vă puteți asigura că ustensilele vor fi mereu în cea mai bună stare de funcționare, iar durata lor de viață va fi maximizată.
Sursa foto: Unsplash.com