Fie că aveți un restaurant, o cantină, o sală de evenimente sau orice altă afacere în domeniul HoReCa ce implică servirea de mâncare, o bucătărie comercială bine echipată și perfect amenajată este indispensabilă. Atunci când planificați amenajarea unei bucătării de restaurant, fiecare alegere pe care o faceți trebuie să asigure eficiență maximă și o risipă foarte mică de spațiu și materiale. În acest articol veți afla mai multe detalii despre amenajarea și utilarea profesională a unei bucătării de restaurant atât în ceea ce privește designul și funcționalitatea spațiului, cât și în ceea ce privește selectarea celor mai bune echipamente și ustensile.
Bucătăria este elementul central al unui restaurant sau al unei firme de catering, fiind locul în care sunt pregătite mâncăruri gustoase și impresionante pentru clienți. De aceea, dotarea bucătăriei unui restaurant este unul dintre cele mai importante lucruri în orice spațiu de alimentație publică, indiferent de natura lui. Atunci când amenajati un astfel de loc, este primordial să aveți echipamente de calitate și să vă organizați astfel încât să obțineți maximum de eficiență și productivitate în business-ul pe care îl conduceți.
În general, o bucătărie are ca principală funcție gatirea alimentelor, de aceea întreaga amenajare trebuie să țină cont de acest lucru. Dar atunci când vine vorba de amenajarea unei bucătării de restaurant lucrurile se complică și mai mult. Obținerea unui design profesionist este extrem de importantă deoarece poate îmbunătăți în cele din urmă productivitatea personalului dumneavoastră.
Înainte de a începe dotarea bucătăriei unui restaurant cu echipamentele necesare, există câteva aspecte foarte importante pe care trebuie să le luați în considerare:
Ergonomia - o bucătărie comercială proiectată corespunzător trebuie să fie ergonomică, adică să necesite cât mai puțini pași pentru a finaliza o sarcină și să asigure un randament optim. Luați în considerare modul în care personalul va pregăti mâncarea, zonele pe care va trebui să le acceseze și încercați să simplificați lucrurile cât se poate de mult.
Echipamentul necesar - pentru utilarea unei bucătării de restaurant este utilă o listă completă cu toate echipamentele de care aveți nevoie pentru prepararea alimentelor, refrigerare, expunere și depozitare.
Cerințe de sănătate și siguranță - bucătăriile comerciale sunt supuse unor reglementări stricte în ceea ce privește sănătatea și siguranța. Prin urmare, întreg spațiul trebuie să fie planificat astfel încât să îndeplinească aceste cerințe și să asigure protecția personalului.
Amenajarea unei bucătării HoReCa trebuie să ofere un echilibru perfect între funcționalitate, utilizarea optimă a spațiului și curățenie. De asemenea, accesul la cele mai eficiente ustensile și echipamente de gătit este extrem de important. Atunci când planificați amenajarea, este important să țineți cont și de spațiul din jurul echipamentelor și să luați în considerare unde sunt intrările sau ieșirile, unde se află spațiul de depozitare și unde se află zona de spălare pentru a nu exista nici un risc de contaminare a alimentelor.
Pentru a fi eficient, personalul nu trebuie să se deplaseze în mod repetat de la un capăt la altul al bucătăriei. De aceea, o amenajare optimă ia în considerare și amplasarea echipamentelor în locurile potrivite. De exemplu, gătitul mesei este adesea etapă finală a pregătirii alimentelor. Prin urmare, această zonă trebuie așezată cât mai aproape de tejgheaua de servire. Amplasarea strategică a echipamentelor are rolul de a crește productivitatea personalului, care va face cât mai puțini pași posibil.
Fiecare parte a bucătăriei unui restaurant trebuie să fie în deplină armonie cu celelalte pentru a obține un spațiu de lucru cât mai fluid. De aceea, bucătăria se organizează în zone specifice, care au rolul de a îmbunătăți performanța și eficiența. Iată care sunt acestea:
Așadar, printre cele mai importante aspecte de care trebuie să se țină cont în dotarea unei bucătării profesionale se numără depozitarea, pregătirea alimentelor, gătitul meselor, servirea, precum și curățarea și spălarea. Ingredientele trebuie să fie păstrate cât mai proaspete și la temperatura potrivită, fără a exista riscul contaminării. Prin urmare, depozitarea corespunzătoare a alimentelor ocupă un loc foarte important iar unitatea dumneavoastră trebuie să se asigure că nu neglijează aceste aspecte.
Gătitul mâncărurilor este vital într-o bucătărie comercială, de aceea echipamentele de gătit se amplasează în zone care să asigure o funcționare fără probleme. De asemenea, facilitățile de pregătire trebuie să fie accesibile și să aibă în dotare cuțite profesionale, tigăi multifuncționale și alte ustensile utile și eficiente.
Utilarea unei bucătării de restaurant depinde foarte mult și de specificul activității. Tipul, cantitatea și dimensiunea echipamentului de catering necesar trebuie alese și în funcție de meniul pe care îl oferiți. Pentru consiliere în acest sens, puteți apela la o companie specializată în furnizarea de echipamente și accesorii profesionale HoReCa, care să vă ajute să utilați bucătăria potrivit funcției comerciale pe care o îndeplinește restaurantul dumneavoastră. Pentru că este inima oricărui local în care se servește mâncarea, amenajarea unei bucătării profesionale poate determina modul în care funcționează întreaga activitate. În acest sens, echipamentele, aparatura și ustensilele de gătit sunt extrem de importante.
Înainte de a proiecta un plan de amenajare a bucătăriei de restaurant, este important să luați în considerare nevoile pe care întreg spațiul trebuie să le îndeplinească și de echipamentele asociate cu acest nevoi.
Țînându-se cont de cele 5 zone ale sale, o bucătărie profesională include câteva elemente esențiale pentru o bună desfășurare a activității:
Depozitare
Zona de depozitare cuprinde o varietate de articole cărora trebuie să le asigurați un loc. Bucătăria dumneavoastră are nevoie de unități de depozitare separate pentru fiecare dintre aceste nevoi, cum ar fi un frigider pentru alimentele perisabile, o cămară pentru produsele uscate, dulapuri pentru tacâmuri și unelte. În bucătăria unui restaurant, această zonă de depozitare presupune și amplasarea unor ustensile precum tigăi, oale de inox sau alte vase de gătit.
Spălare
Într-o bucătărie de restaurant, curățenia este un aspect esențial, pentru a putea fi garantată siguranța alimentelor și a vaselor în care sunt servite. Această zonă include mașini de spălat, chiuvete și rafturi de uscare astfel încât totul să funcționeze fără probleme.
Pregătirea alimentelor
O bucătărie comercială poate avea mai multe spații dedicate pregătirii alimentelor, în funcție de tipul de mâncare din meniu. Secția de pregătire din bucătăria unui restaurant constă într-un spațiu pentru tejghea compus din mese de inox, instrumente de tăiere și containere de depozitare. Este recomandat ca toate acestea să fie amplasate în apropierea unui frigider, astfel încât personalul să poate depozita rapid și în siguranță ingredientele crude până când acestea sunt utilizate.
Gătire
Echipamentele de gătit fac parte din configurarea unei bucătării și sunt utile în procesul de pregătire al mâncărurilor. Un exemplu este mașina de gătit profesională care asigură eficiență, rapiditate și rezistență timp îndelungat, dacă alegeți una de calitate superioară. Dar majoritatea restaurantelor dispun de o combinație de astfel de echipamente specializate, fiecare cu rolul ei în executarea meniului. Astfel, puteți avea nevoie de:
O proiectare strategică de la bun început face ca bucătăria unui restaurant să fie funcțională și sigură. Amenajarea corectă permite echipei să-și facă treaba în deplină siguranță și în mod eficient, lucru care implică și alte beneficii precum o fluctuație mai mică de personal și creșterea gradului de satisfacție a clienților.
Amenajarea ideală a unei bucătării comerciale depinde foarte mult și de dimensiunea și de forma spațiului. Atunci când acesta este îngust și lung, o dispunere în linie va fi cea mai eficientă variantă, în timp ce pentru o bucătărie pătrată, o dispunere tip insulă ar fi mult mai potrivită. De asemenea, bucătăria trebuie proiectată și în funcție de numărul de locuri disponibile în restaurant pentru a putea face față cererii.
Designul ergonomic presupune o amplasare eficientă a tuturor echipamentelor astfel încât personalul să aibă libertate de mișcare, să pregătească rapid mâncarea și să poată evita producerea unor accidente în bucătărie. Toate aceste recomandări sunt utile pe termen lung, având rolul de spori productivitatea și de a preveni risipa alimentară.
Utilarea corectă a bucătăriei cu echipamentul și ustensilele potrivite reprezintă o parte la fel de importantă în întregul proces de amenajare. Pe lângă faptul că trebuie să fie eficiente și de cea mai bună calitate, acestea trebuie să fie special destinate domeniului HoReCa și să respecte toate standardele de siguranță și calitate. Echipamentele profesionale variază de la o afacere la alta și pot include aparatura de gătit, cea de spălat veselă, mobilierul adecvat pentru păstrare și depozitare, unități frigorifice sau alte accesorii utile pentru servire sau pentru pregătirea felurilor de mâncare din meniu.
Așadar, o amenajare adecvată a bucătăriei unui restaurant include componente specifice organizate într-un anumit fel pentru a optimiza performanța și eficiența. Spațiul poate fi configurat și în funcție de conceptul sau designul întregului local dar componentele prezentate în acest articol sunt nelipsite indiferent de stilul restaurantului. Designul ergonomic înseamnă plasarea cu atenție a fiecărui element din bucătărie, tinându-se mereu cont de confort și de eficiență. Cu alte cuvinte, spațiul trebuie să fie cât mai ușor de utilizat iar angajații să depună cât mai puțină energie pentru a îndeplini diferite sarcini în scurt timp.
De asemenea, pe lângă aspectele legate de design și ergonomie, există și alte detalii pe care trebuie să le luați în considerare, cum ar fi utilarea cu echipamentele potrivite. Prin urmare, într-o bucătărie de restaurant sunt necesare unități de refrigerare, rafturi pentru depozitarea uscată, aparate de gătit sau de prelucrat alimente și alte ustensile profesionale. Pentru a organiza cât mai bine spațiul, apelați la un partener de încredere în furnizarea de produse profesionale HoReCa și alcătuiți împreună o listă cu necesarul de echipamente pentru afacerea dumneavoastră.
Sursa foto: pexels.com, unsplash.com