Amenajarea sălii de evenimente în mod eficient - recomandări pentru proiecte profitabile

07.06.2024

Industria organizării de evenimente este una cu o puternică dezvoltare în România, existând clienți din ce în ce mai interesați de accesul la servicii de calitate superioară, fie că este vorba despre nunți, botezuri, petreceri private, fie despre evenimente corporate. Având în vedere cererea din ce în ce mai crescută de spații în care să se desfășoare astfel de evenimente, amenajarea unei săli speciale devine un proiect profitabil, cu șanse foarte mari de succes. 

O tendință în această privință este reprezentată de luarea unor măsuri care să crească șansele competitive, două direcții fiind mai importante, și anume folosirea unui model de design care să impresioneze și dotarea spațiului cu o bucătărie cu echipamente de ultimă generație, care să maximizeze performanțele și eficiența pregătirii și servirii alimentelor. 

Articolul de mai jos oferă antreprenorilor care vor să amenajeze sau să reamenajeze o sală de evenimente idei și recomandări pentru organizarea eficientă și impresionantă a spațiilor. În continuare, se pun la dispoziția celor interesați câteva idei de proiecte ce pot fi folosite, precum și tipurile de echipamente, aparate și accesorii ce nu trebuie să lipsească. În plus, sunt prezentate recomandări pentru amenajarea unei bucătării care să facă față tuturor cerințelor și pentru maximizarea șanselor de profit ale unei astfel de afaceri.

1. Idei și sugestii pentru amenajarea unei săli de evenimente

Domeniul organizării de evenimente este unul foarte dinamic, plin de provocări, succesul depinzând în mare parte de atractivitatea spațiului pus la dispoziția clienților și de calitatea superioară a serviciilor. Pentru oferirea unei experiențe memorabile, trebuie să se utilizeze idei inovatoare și soluții creative în amenajarea sălii propriu-zise, atmosfera obținută putând face diferența între un eveniment obișnuit și unul extraordinar.

amenajare sala evenimente, amenajare sala nunta

                                                                                  Sursă foto: Freepik

1.1. Idei de proiecte pentru o sală de evenimente

Fiecare aspect al amenajării unei săli de evenimente are un rol esențial în obținerea unei atmosfere impresionante, care să ofere confort sporit participanților. Antreprenorii care vor să aibă succes trebuie să țină cont de elemente diverse, precum designul interior, iluminarea corespunzătoare și dotarea spațiului cu echipamente și accesorii care să ofere rezultate pozitive, indiferent de nevoile și preferințele clienților. 

Amenajarea generală a unei săli de evenimente depinde de respectarea recomandărilor profesioniștilor din domeniu, printre care pot fi amintite:

  • Organizarea spațiului într-un mod flexibil și modular. Prin prezența unor pereți despărțitori și a unui sistem modular de mobilier sălile pot fi adaptate cu ușurință în funcție de tipul de eveniment (nuntă, botez, zi de naștere, workshop, conferință etc.) și de numărul de participanți;
  • Decorul tematic. Designul interior ales trebuie să se potrivească tipului de eveniment ce va avea loc pentru crearea unei atmosfere plăcute. Cele mai de succes variante sunt stilul modern, care oferă simplitate și eleganță contemporană, stilul clasic rafinat și atemporal, stilul vintage nostalgic și retro chic;
  • Zonarea inteligentă a spațiului. Împărțirea spațiului în zone diferite pentru activități distincte are rol pozitiv în organizarea flexibilă a diferitelor tipuri de evenimente. În funcție de necesități trebuie să existe zone de servit masa, de dans, de lounge, de făcut fotografii și așa mai departe;
  • Iluminarea dinamică. Sistemul de iluminare trebuie să fie dinamic și reglabil pentru a se putea alege varianta corectă, în funcție de tipul de eveniment și de momentul din program;
  • Sustenabilitate și protejarea mediului înconjurător. Industria evenimentelor este orientată tot mai mult către eficientizarea energetică prin folosirea unor tehnologii moderne, ca de exemplu iluminatul cu LED, utilizarea unor materiale reciclabile și managerierea corectă a problemei deșeurilor. 

 

  • proiect sala de evenimente, proiect salon evenimente

                                                                                    Sursă foto: Freepik

Deși alegerea cu privire la tematica interioară este la latitudinea antreprenorului, acesta poate lua în considerare variantele următoare:

  • Stilul modern este caracterizat de un design minimalist, simplu, cu linii curate. Paleta de culori recomandată este cea a tonurilor neutre (alb, negru, gri și bej) la care se adaugă accente de culori vibrante. Mobilierul (de exemplu, mesele și scaunele) trebuie să țină cont de funcționalitate și să fie realizat din materiale contemporane, cum ar fi sticla, metalul, lemnul. Elementele decorative recomandate sunt oglinzile mari, obiectele de artă contemporană și plantele decorative. Tehnologia joacă un rol important prin sistemele audio de calitate înaltă și ecranele LED multifuncționale;
  • Stilul clasic este inspirat din estetica tradițională, cu tonuri de culori care oferă o atmosferă caldă și luxuriantă (crem, auriu, roșu, albastru). Mobilierul trebuie să reflecte eleganța, fiind potrivite piesele sculptate din lemn solid, tapițate cu stofe fine și accesorizate cu detalii rafinate. Printre elementele decorative se numără draperiile bogate, covoarele luxuriante, sistemele de iluminat de tip candelabru și aranjamentele florale mari;
  • Stilul vintage este preferat de o categorie largă de clienți, deoarece le aduce aminte de clipele plăcute din trecut. Atmosfera este creată cu ajutorul tonurilor pastelate și a culorilor prăfuite. Mobilierul poate fi autentic vintage sau reprodus (scaune cu spătare înalte, mese din lemn masiv, canapele capitonate). Iluminarea se face cu lămpi de tip retro, cu accente calde și difuze. Elementele decorative potrivite sunt ceasurile vechi, afișele retro, cutii cu bijuterii sau alte accesorii de epocă.

1.2. Echipamente, aparaturi și accesorii pentru amenajarea unei săli de evenimente

Obținerea unui mediu confortabil și funcțional într-o sală de evenimente depinde și de modalitatea în care acesta este dotat corespunzător cu o serie de echipamente și accesorii moderne, care să ajute la satisfacerea clienților. Cele mai importante elemente de acest fel sunt:

  • Sistemele de ventilație și climatizare sunt esențiale, deoarece în cadrul acestor evenimente participă un număr însemnat de persoane care au nevoie de aer curat și de temperaturi confortabile, indiferent de condițiile meteorologice existente afară;
  • Sistemul audio și de sonorizare trebuie să fie de cea mai bună calitate, astfel încât sunetul să fie clar și echilibrat în întreaga sală;
  • Sistemul de iluminat trebuie să fie eficient, dar și proiectat în așa fel încât să creeze atmosfera potrivită oricărui tip de eveniment;
  • Echipamentele video și de proiecție sunt utile, în special pentru evenimentele de tip corporate, dar pot fi folosite cu succes și la nunți, botezuri și alte petreceri;
  • Echipamentele de siguranță nu trebuie pierdute din vedere. Sistemele de detectare a incendiilor, extinctoarele sau sistemele automate de stingere a focului au un rol important în protejarea persoanelor și a bunurilor dintr-o sală de evenimente.

2. Amenajarea bucătăriei pentru o sală de evenimente

În majoritatea cazurilor, succesul unui eveniment are în spate prezența unei bucătării bine echipate și eficiente, spațiul acesta fiind considerat inima și sufletul fiecărei săli. În vederea asigurării preparării unor alimente impecabile ca gust, aparență și calitate și pentru satisfacerea cerințelor culinare diverse ale clienților este obligatorie amenajarea unei bucătării moderne și eficiente, dotate cu echipamente de ultimă generație. 

2.1. Importanța bucătăriei în amenajarea unei săli de evenimente

Spațiile de evenimente de succes au întotdeauna în dotare și o zonă de gătire a alimentelor. Chiar dacă în unele cazuri se merge pe soluția cateringului, aceasta este doar una de avarie, deoarece calitatea nu este mereu cea așteptată, iar servirea se face cu dificultate. Importanța existenței unei bucătării corespunzătoare este următoarea:

  • Produsele gătite pe loc sunt proaspete, putând fi servite participanților imediat după finalizarea procedurilor;
  • O bucătărie bine organizată și echipată oferă flexibilitate în adaptarea meniurilor în funcție de preferințe și de nevoi;
  • Majoritatea evenimentelor se bazează pe servirea unei mese către participanți, prezența bucătăriei fiind astfel obligatorie;
  • Bucătăria dotată modern, cu personal calificat oferă condiții înalte de igienă și siguranță alimentară.

2.2. Dotările minime necesare pentru amenajarea unei bucătării eficiente pentru o sală de evenimente

proiect sala evenimente, proiect salon evenimente

                                                                                   Sursă foto: Shutterstock

Bucătăriile sălilor de evenimente sunt spații amenajate special, pentru că aici trebuie să se gătească și să se servească un număr mare de participanți în mod simultan. La unele evenimente participă sute de oameni, fiecare dorind ca masa să le fie servită la timp, iar calitatea alimentelor să fie excepțională. Singura modalitate prin care ambele deziderate pot fi atinse este dotarea spațiului cu o gamă completă de echipamente și dispozitive moderne, profesionale, noi și de calitate superioară. 

  • Un echipament care îndeplinește numeroase sarcini (prepară tipuri de mâncăruri diferite simultan) este cuptorul profesional, un accesoriu de nelipsit din bucătărie. Acest echipament trebuie să fie dotat cu funcții de control pentru temperatură și umiditate, să fie suficient de mare pentru a permite prepararea mai multor porții în același timp și să fie ușor de întreținut și de reparat;
  • De mare ajutor sunt echipamentele profesionale pentru bucătărie caldă, cum ar fi mașini de gătit, toaster fix, încălzitoare cu lampă cu infraroșu, friteuză etc.;
  • Pentru păstrarea alimentelor perisabile, bucătăria trebuie să fie dotată cu vitrine profesionale și unități frigorifice pentru HoReCa de cea mai bună calitate și cu un consum redus de energie electrică;
  • Pentru prepararea porțiilor trebuie să fie disponibile piese de mobilier din inox pentru HoReCa, alegere ideală pentru că sunt rezistente, ușor de întreținut, nu ruginesc și sunt simplu de curățat;
  • La evenimente se servesc deseori băuturi diverse și, din acest motiv, nu trebuie să lipsească accesoriile pentru bar, cum ar fi tocătoare, căni, râșnițe, espressoare, storcătoare, mașini de făcut cuburi de gheață și tot așa;
  • Câteva accesorii pentru servire HoReCa sunt utile în amenajarea bucătăriei și în servirea participanților la evenimente: oliviere, frapiere, coșuri, căni, suporturi pentru tacâmuri, sosiere, tăvi pentru servire și prezentare, cărucioare);
  • Pentru o funcționare impecabilă va fi nevoie și de prezența unor accesorii pentru bucătăria profesională (oale, tigăi, polonice, linguri, cratițe, clești, spatule, strecurători, spumiere, teluri, mănuși);
  • Pentru spălarea veselei și a tacâmurilor e nevoie de mașini profesionale de spălat vase și accesoriile corespunzătoare acestei operațiuni. Cu ajutorul lor rezultatele vor fi întotdeauna excelente, iar consumul de apă, energie și detergenți minim.

3. Sfaturi utile și recomandări pentru amenajarea unui salon de evenimente profitabil

amenajare sala eveniment, accesorii sala evenimente

                                                                                 Sursă foto: Freepik

Atingerea profitabilității în industria evenimentelor nu este întotdeauna garantată. Pentru obținerea succesului va fi nevoie de luarea în calcul a unor strategii care să ducă la maximizarea atractivității spațiului, care să garanteze o experiență memorabilă participanților. Printre sfaturile și recomandările utile în acest sens se numără:

  • Cunoașterea publicului țintă este foarte importantă pentru cei care au un astfel de business. Clienții potențiali au nevoi și preferințe particulare, înțelegerea acestora fiind necesară pentru adaptarea ofertei de servicii și de facilități în funcție de cerințele specifice;
  • Pentru a crea o atmosferă elegantă și confortabilă este importantă o investiție însemnată în design și ambianță. Deși mulți consideră aceste cheltuieli inutile, de cele mai multe ori aceste elemente conving în selectarea făcută;
  • Spațiul trebuie să fie flexibil, astfel încât să poată fi adaptat cu ușurință diferitelor tipuri de evenimente;
  • Echipamentele prezente, fie cele din sala propriu-zisă, fie din bucătărie, trebuie să fie profesionale, de înaltă calitate pentru a oferi posibilitatea desfășurării întâlnirilor în mod eficient. Chiar dacă investiția inițială este mai mare, banii vor fi scoși în timp scurt, urmând ca profitul să fie pe măsura calității acestora;
  • Un element atractiv este considerat a fi oferta unor servicii suplimentare aflate la îndemână;
  • Clienții din industria evenimentelor sunt pretențioși, așa că este necesară realizarea unei relații cât mai solide pentru loializarea lor;
  • Concurența în domeniu este destul de puternică, sălile de evenimente fiind foarte numeroase în toată țara. Pentru atragerea clienților este utilă desfășurarea unei activități de promovare a afacerii, cele mai bune rezultate obținându-se prin colaborarea cu firme specializate și prin folosirea platformelor social media;
  • Industria evenimentelor se află într-o continuă evoluție, ceea ce este relevant astăzi putând deveni învechit mâine. Pentru a rămâne valabil este obligatorie cercetarea tendințelor de pe piață și monitorizarea permanentă a performanțelor propriului business.

 

În concluzie, amenajarea unei săli de evenimente de succes trebuie să aibă în vedere anumite elemente cum ar fi atmosfera creată, confortul oferit participanților, dotarea bucătăriei cu cele mai noi și mai moderne echipamente pentru satisfacerea tuturor cerințelor din domeniul acesta.