Afaceri de sezon de vară - sfaturi și recomandări pentru un business profitabil

03.07.2024

Sezonul de vară oferă șansa unor reale oportunități de afaceri, deoarece în această perioadă se înregistrează o creștere semnificativă în ceea ce privește cererea pentru anumite servicii și produse specifice perioadei estivale. Datorită zilelor călduroase și lungi și a concediilor petrecute în lunile de vară, numeroase persoane aleg să călătorească, să petreacă timp în aer liber și să socializeze în diverse spații recreative. Acest comportament oferă șansa întreprinzătorilor de a dezvolta diferite idei de afaceri de sezon de vară pentru a profita de resursele financiare însemnate, cheltuite în această perioadă. 

Începerea unui business sezonier este considerată o oportunitate, dar și o provocare în același timp, pentru că intervalul de vârf al cererii este scurt, ceea ce obligă la optimizarea întregului demers pentru a genera venituri semnificative în doar câteva luni de zile. Acest articol oferă întreprinzătorilor începători și avansați o serie de idei utile pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri sezoniere de vară. Astfel, aceștia vor afla de ce este importantă o afacere de acest tip și care sunt principalele avantaje și provocări la care se expun. În plus, vor consulta câteva idei de afaceri în domenii variate, precum și ce strategii de marketing și promovare pot folosi pentru maximizarea șanselor de succes. 

1. Afaceri de sezon de vară - informații esențiale

Lunile de vară sunt așteptate de mulți români ca fiind perioada ideală de desfășurare a concediului, economiile adunate pe tot timpul anului fiind cheltuite pentru diferite activități. Antreprenorii ce vor să profite de această realitate pot organiza o afacere de sezon, activitate care presupune un efort foarte intens, dar și o recompensă financiară pe măsură. Specialiștii în domeniu recomandă o informare temeinică legată de acest subiect pentru maximizarea șanselor de succes.

afaceri de sezon vara, idei de afaceri vara

                                                                              Sursă foto: shutterstock.com

1.1. Definiția și importanța afacerilor de vară

Afacerile de vară sunt acele activități economice și comerciale care pe parcursul sezonului estival înregistrează o cerere accentuată în ceea ce privește bunurile și serviciile oferite clienților. Motivul este dat în parte de comportamentul particular al consumatorilor în lunile de vară și, pe de altă parte, de condițiile meteorologice favorabile. O altă caracteristică de bază a afacerilor de vară este cea a sezonalității pronunțate, adică a existenței unui vârf de activitate între lunile mai și septembrie. 

În mod greșit se consideră că afacerile sezoniere de vară nu au un rol important în sistemul economic românesc, însă realitatea este una diferită. Aceste tipuri de business răspund în fața unor nevoi stringente sezoniere ale consumatorilor și contribuie la creșterea economică regională și națională. Această afirmație poate fi dovedită de mai multe aspecte cheie:

  • Afacerile de vară generează numeroase locuri de muncă, în special pentru angajații tineri, inclusiv elevi, studenți sau persoane care caută un venit suplimentar, aflați în căutarea unui loc de muncă temporar;
  • Afacerile sezoniere de vară sprijină alte industrii conexe, cum ar fi turism, ospitalitate, comerț cu amănuntul, divertismentul și construcțiile. De asemenea, afacerile locale din zona serviciilor publice și a entertainmentului au de profitat de pe urma acestor activități;
  • Sezonul estival oferă antreprenorilor posibilitatea experimentării și a introducerii unor inovații în ceea ce privește produsele și serviciile oferite. Datorită provocărilor antreprenorii sunt obligați să activeze în mod creativ și adaptabil, înființând activități inovative, precum restaurantele pop-up, mașinile cu mâncare etc;

1.2. Avantajele și provocările afacerilor de sezon de vară

Afacerile sezoniere estivale oferă oportunități și provocări antreprenorilor și investitorilor. Ambele aspecte trebuie să fie luate în calcul, deoarece șansele de succes sau de insucces sunt variabile, depinzând de modalitatea în care se abordează întreg demersul. Printre avantajele afacerilor de vară merită amintite:

  • În timpul lunilor iunie, iulie și august are loc o creștere accentuată a solicitărilor pentru anumite produse și servicii. Datorită cererii sporite, vânzările și veniturile pot fi apreciabile, putându-se atinge o profitabilitate optimă într-o perioadă limitată;
  • Businessurile estivale sunt caracterizate de o structură operațională flexibilă. Antreprenorii își pot reloca cu ușurință standurile pentru a profita de fluxul maxim de turiști;
  • Sezonul de vară este o perioadă care încurajează creativitatea și inovația în afaceri. Numeroși antreprenori dezvoltă idei noi, care îndeplinesc cererile specifice ale clienților;
  • Multe dintre afacerile din această perioadă a anului sunt plasate în zone turistice importante, cum ar fi la munte sau la mare. Acest element garantează prezența unui număr apreciabil de clienți, aglomerația fiind binevenită din acest punct de vedere.

Afacerile estivale nu sunt întotdeauna de succes. Unul dintre motivele des întâlnite este neluarea în calcul a provocărilor existente, ceea ce duce la lipsa unor măsuri ce pot fi aplicate pentru managerierea lor corectă:

  • Afacerile de vară oferă fluctuații majore de venit. Există perioade cu încasări semnificative, dar și unele în care clienții lipsesc cu desăvârșire. Din această cauză este necesar să se ia unele măsuri cu privire la gestionarea corectă a fluxurilor de numerar;
  • Afacerile estivale se desfășoară pe o piață competițională foarte activă. De multe ori se întâmplă ca în doar câteva zeci de metri să existe trei sau patru standuri de înghețată, ceea ce face dificilă atragerea clienților. Rezolvarea constă în aplicarea unor strategii eficiente de marketing și promovare și diferențierea serviciilor față de competiție;
  • O dificultate majoră este reprezentată de problema găsiri resurselor umane. De obicei, afacerile de vară au angajați temporari, ceea ce obligă reluarea anuală a procesului de recrutare și angajare. 

2. Idei de afaceri de vară - ce echipamente și materiale sunt necesare?

afaceri de vara, afaceri de vara idei

                                                                          Sursă foto: shutterstock.com

Afacerile de vară oferă resurse financiare însemnate antreprenorilor dispuși să desfășoare o activitate foarte intensă pentru trei sau patru luni, în fiecare an. Din numeroasele domenii în care pot fi dezvoltate astfel de afaceri se remarcă gastronomia și comerțul cu produse specifice, zone în care șansele de succes sunt majore. 

Domeniul gastronomiei este unul perfect pentru antreprenorii care vor să pună la punct o afacere estivală. Numeroși clienți preferă să consume în sezonul estival alimente ușor de consumat în aer liber, ceea ce oferă șanse de succes în cazul în care se dezvoltă afaceri de acest fel. Printre ideile ce pot fi folosite în această direcție se numără și cele prezentate mai jos:

  • Gelateriile și standurile de deserturi răcoritoare sunt recomandate pentru lunile de vară datorită temperaturilor ridicate. Pentru a se profita de cererea mare pot fi folosite mașini de înghețată și dozatoare de suc ușor de întrebuințat, care permit obținerea unor produse ce pot fi vândute cu un adaos comercial însemnat;
  • Standurile de fructe și de smoothie reprezintă afaceri populare în lunile de vară, pentru că numeroși clienți vor să aibă posibilitatea de a opta pentru alimente răcoritoare și sănătoase. Aceste standuri pot fi plasate într-o varietate de locuri, în parcuri, locuri de agrement, stranduri, plaje, chiar la marginea străzii;
  • Food truck-urile sunt din ce în ce mai căutate de români, deoarece oferă convenabil produse de calitate superioară și inedite. Datorită mobilității lor mașinile de acest tip pot ajunge acolo unde este cererea mai mare, putându-se oferi o varietate de produse preparate cu aparatele de hot dog sau cu grill panini, utile fiind și echipamentele stradale pentru prepararea alimentelor;
  • Dulciurile sunt alimente căutate de turiști. Standurile cu astfel de preparate pot utiliza aparate pentru clătite, aparate de churros, dispensere diverse, aparate de popcorn sau de vată de zahăr pentru a profita de prețurile favorabile și de cererea crescută.

Gastronomia este o industrie în care cererea pentru produse alimentare și băuturi este constantă pe tot parcursul anului. Chiar și în sezonul de vară, oamenii continuă să mănânce și să bea în diverse locații gastronomice.

De asemenea, comerțul cu produse estivale cunoaște un vârf de activitate în perioada mai - septembrie, deoarece turiștii sunt dispuși să cheltuiască mai mult ca de obicei pentru anumite produse care să le facă vacanța mai frumoasă. Antreprenorii pot profita de acest comportament organizând afaceri comerciale diverse:

  • Magazinele pop up sau de tip stand sunt mici business-uri plasate în zonele aglomerate vizitate de turiști (plajă, zone de agrement, munte, piscină). Printre produsele de succes se numără îmbrăcămintea de plajă, jucăriile, articolele de protecție solară, accesoriile de vacanță;
  • Magazinele online cu produse de vară sunt variante ale celor din categoria de mai sus, care nu presupun deplasarea în zonele turistice, ci folosirea internetului și a serviciilor de curierat pentru satisfacerea cererilor clienților. Ca avantaj față de magazinele pop up sau standuri poate fi amintită posibilitatea de a vinde și produse mai voluminoase, cum ar fi accesoriile pentru grătar, echipamentele sportive, mobilierul de exterior etc.;
  • Magazinele pentru sporturi de vară sunt considerate afaceri de nișă, care pot realiza vânzări semnificative pe parcursul câtorva luni. Cele mai de succes produse sunt cele destinate folosirii la mare, cum ar fi echipamentele pentru surfing, scufundări, paddleboarding etc.

Totodată, industria turismului cunoaște o perioadă de maximă activitate în lunile de vară, atunci când multe persoane au concediul de odihnă. Antreprenorii pot profita de banii cheltuiți de turiști, dezvoltând afaceri profitabile, precum tururi ghidate și excursii tematice, închirierea de echipamente sportive și recreative sau servicii de cazare alternativă. 

3. Strategii de marketing și promovare pentru afacerile de vară

afaceri de vara, afaceri de vara idei

                                                                Fotografie de Alexandra Tran pe Unsplash.com

Afacerile sezoniere de vară activează pe o piață competitivă puternică, existând numeroși antreprenori care vor să profite de fluxul financiar important din perioada estivală. Diferențierea față de competiție poate fi făcută și prin intermediul aplicării unor strategii de marketing și de promovare care să contribuie la atragerea unui număr mare de clienți. Printre soluțiile ce pot fi aplicate cu succes se numără:

  • Optimizarea prezenței online are un rol deosebit de important în atragerea clienților, deoarece majoritatea persoanelor intră zilnic pe internet, putând să se profite de prezența lor. Printre elementele ce trebuie să fie urmărite în această direcție se numără realizarea unui site ce poate fi accesat inclusiv de pe telefoanele mobile și listarea afacerii pe diferite platforme de recomandări și de recenzii;
  • O variantă de marketing cu rezultate pozitive este cea a folosirii platformelor de social media. Aceste platforme de socializare sunt vizitate zilnic de către turiști, o reclamă bine făcută putând să-i atragă către afacerea promovată;
  • Colaborarea cu persoane cunoscute la nivel local (bloggeri, influenceri, personalități) poate contribui la creșterea numărului de clienți ce vizitează o afacere estivală. Multe astfel de persoane pot oferi recenzii pozitive în schimbul unor colaborări fructuoase pentru ambele părți.

Pentru maximiza șansele de succes în domeniul afacerilor estivale pot fi consultate sfaturile de mai jos:

  • Orice afacere trebuie să fie planificată, acest demers fiind cu atât mai important în businessurile sezoniere de vară, unde lucrurile se mișcă rapid. Planificarea trebuie făcută cu câteva luni înainte de începerea sezonului pentru stabilirea clară a pașilor de urmat;
  • Monitorizarea competiției oferă posibilitatea adaptării strategiei pentru atragerea clienților valoroși. Se pot oferi prețuri mai mici decât cele ale concurenței sau produse de calitate superioară;
  • Ajustarea permanentă a afacerilor trebuie să fie făcută în funcție de răspunsul primit de la clienți. Elementele pozitive și negative trebuie să ghideze afacerea pentru a se profita la maxim de oportunități.

 

În concluzie, deschiderea unei afaceri sezoniere de vară reprezintă o modalitate ideală de a obține un profit important cu condiția luării în calcul a tuturor elementelor pozitive și negative ale acestui demers economic.