Deschiderea unei cafenele reprezintă o bună oportunitate pentru antreprenorii aflați la început de drum, dar și pentru cei care au activat în domeniul HoReCa pentru o vreme și au experiența necesară. Motivele vin din relativa ușurință a organizării unei astfel de afaceri și din apetența românilor pentru cafea. Statisticile arată cu claritate că piața din România este cu mult în urma celei din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de cafenele la mia de locuitori, element care poate îndemna antreprenorii aflați la început de drum să pornească o astfel de afacere. Vânzările de cafea sunt pe un trend ascendent, tot mai mulți clienți preferând să consume băuturi diverse, de calitate și preparate la aparate profesioniste, care oferă un gust deosebit.
Organizarea unei afaceri în acest domeniu de activitate este destul de simplă și la îndemâna tuturor tipurilor de antreprenori, cu sau fără experiență. Viața modernă este una activă, oamenii aflându-se tot timpul în mișcare. Cafeaua a devenit o băutură preferată de persoanele active, deoarece oferă energie, dar, în același timp, încântă papilele gustative cu ajutorul aromelor subtile și a numeroaselor variante ce pot fi preparate cu ajutorul boabelor de cafea.
Demararea unei activități de servire a cafelei clienților nu este foarte complicată. Întregul proces, începând cu obținerea documentației necesare, alegerea tipului de cafenea ce va fi deschis, găsirea unui spațiu potrivit și până la echiparea în mod corespunzător a cafenelei, poate dura două sau trei luni, ceea ce înseamnă un avantaj pentru proprietar.
Primul pas în înființarea firmei este alegerea tipului potrivit de firmă ce va fi deschis. În cazul antreprenorilor începători este recomandată alegerea societății cu răspundere limitată (SRL), ce este mai ușor de înființat, atât în ceea ce privește rapiditatea, cât și în ceea ce privește efectuarea plăților necesare.
Mai întâi, trebuie ales numele și se va face verificarea disponibilității acestuia la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Tot la această instituție a statului se va face înscrierea societății cu ajutorul actului constitutiv. Un element de care trebuie să se țină cont este solicitarea înregistrării codurilor de tip CAEN, ce permit realizarea unor activități economice. În acest sens este recomandat codul principal 5630 (baruri și alte activități de servire a băuturilor) la care se pot adăuga și coduri suplimentare, ca de exemplu 5610 (restaurante), 5621 (catering pentru evenimente) sau 4799 (comerț cu amănuntul efectuat în afara incintelor).
Întreg demersul birocratic durează aproximativ zece zile și presupune o investiție minimă de câteva zeci de lei, în cazul în care toate procedurile sunt realizate de către investitor sau de câteva sute de lei, dacă se apelează la serviciile unei firme de consultanță în afaceri.
După îndeplinirea pașilor pregătitori de obținere a tuturor documentelor necesare, în cadrul acestora fiind cuprinse și diferitele autorizații ce permit realizarea unor activități de servire a clienților cu băuturi și produse alimentare, urmează etapa stabilirii tipului potrivit de cafenea ce va fi deschis. În alegerea opțiunii utile se va ține cont de următoarele elemente:
- Bugetul disponibil;
- Locul de amplasare;
- Spațiul disponibil;
- Tipul de cafenea.
Aceste elemente trebuie să fie avute în vedere pentru a se putea alege exact tipul potrivit de cafenea, în funcție de împrejurări, pentru a putea profita la maxim de afluxul de clienți și de comportamentul lor de cumpărător. Într-un mod se comportă un client ce iese de la metro în drum spre locul de muncă și altfel unul care a ieșit la plimbare în timpul liber.
Dintre variantele existente la dispoziția întreprinzătorilor trei se evidențiază prin șansele mari de succes:
- Coffee to go este un concept bazat pe vânzarea băuturilor pe bază de cafea către clienții grăbiți, care nu au timp să stea câteva zeci de minute pentru savurarea băuturii favorite. Principalele avantaje ale acestui tip de cafenea mică sunt legate de posibilitatea organizării businessului într-un spațiu limitat (chiria plătită va fi minimă), de echipamentele necesare, mai puțin costisitoare și de existența unui număr mic de angajați. Pentru a avea succes trebuie să fie ales un spațiu situat într-o zonă cu un aflux mare de cumpărători, ca de exemplu în apropierea unei stații de metrou, de autobuz, într-o piață publică sau într-o zonă cu spații de birou. Dezavantajul este că nu există spațiu pentru clienții care doresc să bea cafeaua așezați, ceea ce îndepărtează o categorie destul de mare de cumpărători;
- Coffee shop-ul este un tip de cafenea de dimensiuni medii, ce poate servi câteva zeci de clienți concomitent. Deși amenajarea unui astfel de spațiu este mai costisitoare, atât în ceea ce privește echipamentul, cât și mobilierul, iar angajații necesari sunt mai mulți, ideea este una avantajoasă, pentru că se pot servi mai multe tipuri de băuturi și, în plus, clienții pot cumpăra și alte produse (sucuri, produse de patiserie, micul dejun etc.);
- Cafenelele tematice sunt afacerile cele mai greu de organizat, deoarece efortul trebuie să fie îndreptat nu doar în servirea de băuturi pe bază de cafea, ci și spre realizarea unui spațiu cu un design interior luxos, unde se utilizează o anumită temă. O categorie însemnată de clienți preferă să consume cafea în locuri relaxante, care să-i scoată pentru câteva zeci de minute din atmosfera plină de stres a marilor orașe. Cheltuielile pentru amenajarea unor astfel de spații sunt mai mari decât în celelalte cazuri, însă, de cele mai multe ori, efortul merită, deoarece prețurile băuturilor servite pot fi mai mari.
Antreprenorii aflați la început de drum, care au întrebări numeroase cu privire la cum se deschide o cafenea și ce le trebuie pentru a face acest lucru, trebuie să știe că este necesar, în primul rând, să aibă aparatele necesare, cu ajutorul cărora să extragă maximul de aromă din fiecare boabă de cafea. În al doilea rând, trebuie să acorde o importanță asemănătoare alegerii unui mobilier comod, potrivit pentru un astfel de spațiu și în concordanță cu ideea tematică aleasă.
În privința preparării cafelei, gustul băuturii depinde în aceeași măsură de calitatea boabelor folosite, dar și de performanța echipamentelor ce sunt utilizate. Printre echipamentele strict necesare pentru dotarea unei cafenele de succes se numără:
- Aparatul de bază, care nu trebuie să lipsească și care oferă întotdeauna băuturi de cea mai bună calitate, pline de aromă este espressorul profesional. Acest dispozitiv permite realizarea unor băuturi diferite, cum ar fi cafeaua de tip espresso, cappuccino, caffe late, prin intermediul furnizării apei la temperatura potrivită, la o presiune foarte înaltă. Antreprenorul care vrea să știe cum să aleagă espressorul potrivit trebuie să țină cont de posibilitatea obținerii de apă la temperatura potrivită, în cantități îndestulătoare, pentru a face față vârfurilor de cereri. Importante sunt și ușurința utilizării aparatului, existența mai multor posturi de lucru și posibilitatea preparării unor băuturi diverse;
- Pentru extragerea la nivel maxim a aromelor din fiecare boabă de cafea este necesară utilizarea unor râșnițe de cafea profesionale, care au opțiunea stabilirii gradului de măcinare și care nu modifică în niciun fel gustul cafelei;
- În anumite împrejurări este util să existe o cantitate mai mare de cafea păstrată la temperatura potrivită. Acest lucru se poate face cu ajutorul unei cafetiere profesionale, cu volum mare și cu control precis al temperaturii. Echipamentul este foarte bun la evenimente la care participă un număr mare de persoane, ca de exemplu nunți, botezuri, aniversări sau chiar evenimente corporatiste. Pentru necesități mai reduse există varianta cănilor cu volum variat, ce pot fi utilizate la servirea cafelei, ceaiului sau a laptelui;
- În majoritatea cafenelelor se servesc și alte tipuri de băuturi pentru a se putea răspunde tuturor cerințelor. De exemplu, unii consumatori nu mai beau cafea după o anumită oră și, din acest motiv, trebuie să existe posibilitatea oferirii de ceaiuri aromatice sau de fructe preparate cu ajutorul fierbătoarelor sau de sucuri naturale de fructe, realizate la storcătoare profesionale;
- Vesela trebuie să aibă un design potrivit și să fie foarte rezistentă, o alegere ideală fiind reprezentată de veselă din melamină, disponibilă într-o varietate de modele și de dimensiuni.
Amenajarea corespunzătoare a spațiului interior poate face diferența între o cafenea vizitată de sute de clienți zilnic sau o cafenea care nu reușește să atragă cumpărătorii mai mult de o singură dată. Foarte important este în acest sens să se aleagă mobilierul potrivit, avându-se în vedere comoditatea acestuia, dar și respectarea temei cafenelei. De asemenea, se va ține cont și de rezistența diferitelor piese de mobilier și de ușurința în întreținere.
Printre piesele de mobilier recomandate se numără:
- Cele mai semnificative sunt scaunele și mesele utilizate pentru servirea clienților. Sunt recomandate piesele comode, stabile, care să corespundă designului interior ales;
- O zonă căreia trebuie să i se acorde atenție deosebită este cea a barului. Unii clienți preferă să servească băuturile aici, nu la masă. Scaunele speciale pentru zona de bar trebuie să aibă o înălțime adecvată pentru accesarea spațiului de servit cu ușurință, să fie stabile și robuste;
- Canapelele și fotoliile sunt preferate de persoanele care doresc să se relaxeze în fața unei cafele, la o discuție cu prietenii.
Pentru întregirea amenajării se vor utiliza și anumite accesorii care să ofere utilitate și să genereze un efect vizual plăcut:
- Corpurile de iluminat nu trebuie să dea o lumină foarte puternică, obositoare pentru ochi. Sunt de preferat becurile ce emit lumină caldă;
- Plantele de interior pot crea o atmosferă plăcută și, din acest motiv, pot fi plasate în zone mai puțin circulate pentru a nu deranja fluxul de clienți;
- Obiectele de artă sunt des folosite în amenajarea cafenelelor, tablourile și sculpturile putând oferi o imagine deosebită.
Amenajarea cafenelei într-un mod cât mai plăcut poate să aducă un plus în drumul către succes. În majoritatea cazurilor clienții aleg să revină într-o cafenea nu doar pentru calitatea băuturilor, ci și pentru atmosfera deosebită întâlnită aici. Există studii care au demonstrat că gustul cafelei este simțit mai bine dacă o persoană este relaxată și încântată de ceea ce vede.
Întreprinzătorii trebuie să fie atenți la elementele utilizate pentru a crea o atmosferă atrăgătoare:
- Stilul cafenelei este esențial, clienții preferând să viziteze un loc cu o amenajare unitară. Cele mai de succes variante sunt stilurile modern, rustic, tradițional. Se poate alege o temă pe care întreprinzătorul poate să o implementeze;
- Gama de culori folosite este importantă pentru crearea unei atmosfere potrivite. În cafenelele moderne se pot folosi culori vesele, în amestec cu metalul de tip inox, pe când în cele clasice se vor utiliza mai ales culorile neutre, care să nu deranjeze ochiul;
- Mobilierul trebuie să respecte tema în privința culorilor și designului, să țină cont de confortul clientului și de spațiul disponibil (masivitatea mobilierului nu trebuie să deranjeze mișcarea clienților și a personalului);
- Iluminatul are rol funcțional și rol decorativ. Nivelul luminii trebuie ales cu grijă pentru a fi pe placul clienților. Utile sunt și lămpile decorative, care creează un ambient deosebit;
- Decorațiunile trebuie alese în funcție de tema implementată. În acest caz eclectismul nu este recomandat;
- Muzica are rolul de a relaxa și, din acest motiv, trebuie aleasă în așa fel încât să fie pe placul tuturor;
- Terasa cafenelelor este un spațiu exterior preferat de multe persoane, în special în lunile în care temperaturile sunt plăcute. Dacă există un loc disponibil, se poate amenaja o terasă pe care să o folosească un număr mai mare de clienți, ca de exemplu o grădină plină de verdeață. În cazul în care nu este disponibil un astfel de spațiu, se pot așeza câteva mese în fața cafenelei pe trotuar, după moda pariziană. În acest caz va fi necesară obținerea unei aprobări speciale de la primărie.
În concluzie, amenajarea unei cafenele este o bună oportunitate pentru antreprenorii începători de a oferi clienților servicii de cea mai înaltă calitate și de a dezvolta o afacere profitabilă.
Surse foto: unsplash.com.