Afacere shaormerie - informații utile și recomandări pentru organizarea unui business profitabil

10.09.2024

Organizarea unei afaceri de tip shaormerie reprezintă o modalitate ideală de realizare a unui business profitabil, mâncarea de tip fast-food fiind preferată de un număr apreciabil de români, ceea ce face ca bazinul de potențiali clienți să fie unul apreciabil. Industria alimentară și de servire este una în dezvoltare datorită apetenței pentru mâncatul în oraș, shaorma fiind un fel din ce în ce mai preferat datorită gustului savuros și prețului accesibil. Totuși, din cauza competiției puternice, nu orice afacere de acest fel este destinată succesului și sunt necesare, din acest punct de vedere, unele măsuri administrative și practice, care să contribuie la creșterea șanselor de succes.

Articolul următor este destinat noilor întreprinzători care vor să organizeze o afacere profitabilă, dar și antreprenorilor ce au deja o shaormerie și vor să o dezvolte pentru a profita de trendul de consum. Astfel, se va putea descoperi rolul semnificativ îndeplinit de un plan de afaceri solid și modalitatea recomandată în ceea ce privește alegerea unui spațiu potrivit și dotarea acestuia cu echipament profesional de ultimă generație. În plus, se vor putea consulta câteva sfaturi utile ce contribuie la atingerea cât mai rapidă a nivelului de profitabilitate așteptat.

1. Planul de afaceri a unei shaormerii - informații utile despre acest instrument util

afacere shaormerie, plan de afacere shaormerie

                                                                                               Imagine de T Foz pe Unsplash.com

La prima vedere, organizarea unei shaormerii pare un demers simplu de executat, însă succesul acesteia depinde de mai mulți factori printre care se numără și realizarea unui plan de afaceri detaliat și precis. Un astfel de document este de ajutor atât antreprenorilor începători aflați la început de drum în lumea afacerilor, cât și celor ce au deja o anumită experiență în domeniu, dar care doresc să aibă la dispoziție un instrument cu ajutorul căruia să-și majoreze șansele de succes, deoarece planul de afaceri este considerat un ghid strategic pentru deciziile majore necesare și o modalitate utilă de obținere a resurselor financiare vitale. 

1.1. Planul de afaceri a unei shaormerii - părțile componente esențiale

Deschiderea unei shaormerii reprezintă un demers de o complexitate redusă, însă acest lucru nu înseamnă că nu este necesară o pregătire prealabilă, care să contribuie decisiv la succesul proiectului. Nu de puține ori, antreprenorii bine intenționați și care sunt dispuși să muncească din greu ajung în situația de a fi nevoiți să își închidă afacerea din cauza unor probleme diverse, ce ar pute fi evitate sau rezolvate cu ușurință, dacă ar avea acces la un plan de afaceri bine întocmit și ușor de înțeles. 

Pentru maximizarea rolului pozitiv îndeplinit de planul de afaceri este necesară adaptarea acestuia la specificul afacerii de tip shaormerie prin includerea următoarelor părți principale:

  • Rezumatul executiv. Această parte prezintă în mod general conceptul de afacere, având drept scop prezentarea acestuia eventualilor parteneri de afaceri sau investitori. Tot în această parte sunt precizate modalitatea prin care firma proprie se diferențiază de concurență și elementele prin care se contribuie la obținerea succesului;
  • Descrierea afacerii. În acest fragment al planului de afaceri sunt incluse informațiile detaliate cu privire la produsele oferite, tipul de afaceri și strategia de operare. De asemenea, este descris publicul țintă către care este îndreptată oferta și analiza concurenței;
  • Analiza de piață. Această secțiune prezintă tendințele din domeniul shaormeriilor și profilul consumatorului pentru evaluarea cererii și a alegerii direcției principale de acțiune;
  • Strategia de marketing și vânzări. Aici se va prezenta modalitatea de atragere și de păstrare a clienților prin elemente cum ar fi prețurile, metodele de publicitate și brandingul;
  • Structura organizatorică și managementul. În această parte se descrie structura echipei și responsabilitățile fiecărui membru al acesteia. De asemenea, se va prezenta planul de recrutare a personalului pentru a angaja specialiști bine pregătiți;
  • Planul operațional. În cadrul acestuia sunt prezentate aspectele logistice și tehnice ale organizării și funcționării shaormeriei (aprovizionarea, prepararea, servirea, echipamente necesare, stocuri);
  • Planul financiar. Secțiunea este extrem de importantă, pentru că permite realizarea unei imagini reale a viabilității financiare a shaormeriei. Prin estimarea cât mai corectă a veniturilor, costurilor, pierderilor și profitului se poate stabili dacă afacerea poate funcționa sau dacă sunt necesare modificări în această direcție.

Prin realizarea unui plan de afaceri detaliat și structurat se contribuie la posibilitatea constituirii unei afaceri profitabile, antreprenorii având la dispoziție un document prin intermediul căruia pot trece cu ușurință prin diverse tipuri de provocări. 

1.2. Rolul planului de afacere a unei shaormerii

Antreprenorii, în special cei aflați la început de drum, au nevoie de un ghid care să-i ajute în luarea deciziilor corecte. Planul de afaceri este un astfel de document, acesta fiind binevenit în sectorul alimentar, unde dinamica și competiția sunt majore. Prin intermediul lui, oamenii de afaceri pot gestiona primii pași ai afacerii, dar și creșterea sa ulterioară, datorită numeroaselor roluri pe care documentul le oferă:

  • Ghid pentru decizii strategice. Pe baza planului de afaceri antreprenorii pot hotărî în cunoștință de cauză cu privire la locul potrivit, meniul oferit clienților, furnizorii de materie primă sau tipul de marketing utilizat;
  • Instrument pentru obținerea finanțării. În foarte multe cazuri antreprenorii necesită un ajutor financiar din partea unui partener, a unui investitor sau a unei instituții bancare. În acest caz prezentarea planului de afaceri reprezintă o demonstrație a potențialului și a pregătirii pentru viitoarea acțiune. Investitorii și partenerii vor fi astfel convinși că își vor primi banii folosiți, obținând în același timp și un profit sănătos;
  • Monitorizarea și ajustarea continuă. Planurile de afaceri moderne trebuie să fie documente dinamice, care pot fi actualizate și ajustate în funcție de împrejurări. În acest mod problemele și oportunitățile pot fi identificate rapid și precis, ceea ce permite luarea corectă a unor decizii de afaceri importante.

2. Organizarea unei afaceri de tip shaormerie

afacere shaormerie, afacere cu shaorma

                                                                                          Sursă foto: shutterstock.com

Deschiderea unei shaormerii reprezintă o oportunitate reală de construire a unei afaceri profitabile în domeniul industriei alimentare. Preparatul acesta este apreciat de un număr mare de români datorită gustului și posibilității de servire rapidă. Totuși, obținerea succesului nu este garantată, fiind necesară, pe lângă folosirea unei rețete delicioase, și organizarea eficientă a mediului de lucru sau de dotarea acestuia cu echipamente profesionale, care să facă față cu succes utilizării intense și de durată. 

2.1. Alegerea unui spațiu potrivit pentru o afacere cu shaorma

Succesul unei shaormerii este influențat de numeroși factori, dintre care se remarcă alegerea spațiului potrivit care să îndeplinească cerințele de bază pentru un astfel de demers. O alegere adecvată permite accesul liber al clienților, influențează volumul vânzărilor, oferă o imagine potrivită și contribuie la reducerea costurilor operaționale. Din cauza competiției acerbe, chiar și cel mai mic avantaj poate să facă diferența între o afacere prosperă și una care supraviețuiește cu greu. 

Printre aspectele ce trebuie să fie luate în calcul în alegerea unui spațiu potrivit se numără:

  • Selectarea unui loc vizibil și accesibil. În acest scop este utilă plasarea shaormeriei în zone cu trafic pietonal intens, pietonii fiind, de regulă, principalii clienți ai unui astfel de local. În plus, shaormeria trebuie să fie ușor de identificat de la distanță, vizibilitatea fiind crucială în atragerea clienților. Cele mai bune locații sunt cele din marile centre comerciale, din apropierea școlilor și universităților sau în proximitatea piețelor;
  • Prezența competiției în zonă. Recomandabil este ca shaormeria să fie plasată într-o zonă în care nu mai există astfel de afaceri, deoarece numărul clienților poate fi înjumătățit. Dacă, totuși, o astfel de situație nu poate fi evitată, este necesar să se facă diferențierea față de brandul concurent, fie prin oferirea de preparate diferite, fie prin calitatea desăvârșită a produselor;
  • Dimensiunea și amenajarea spațiului. Chiar dacă o shaormerie nu necesită un spațiu vast, precum cel necesar restaurantelor, totuși, trebuie să existe acces la o zonă cu o suprafață suficientă desfășurării tuturor activităților necesare (depozitare, preparare, servire). În plus, spațiul trebuie să fie amenajat astfel încât fluxul de lucru să fie eficient și rapid, element esențial pentru o afacere de tip fast-food.

2.2. Echiparea profesională a unei afaceri de tip shaormerie

Echiparea profesională a unei shaormerii este o modalitate recomandată de construire a unei afaceri profitabile. Deși acestea costă mai mult decât cele de folosință casnică, rezultatele mult mai bune ale celor din prima categorie face ca alegerea să fie una evidentă. Cu ajutorul acestora sunt obținute preparate de calitate înaltă într-un mod eficient, concomitent cu respectarea normelor de igienă alimentară și de siguranță în utilizare. Mai mult de atât, echipamentele pentru fast food de uz profesional sunt dotate cu numeroase opțiuni și funcționează la un grad de eficiență ridicată, util pentru reducerea consumului de energie. 

Antreprenorii care vor să organizeze o shaormeriei competitivă trebuie să o doteze cu următoarele tipuri de echipamente și accesorii:

  • Aparatele pentru kebab-shaorma electrice și pe gaz sunt echipamentele ce nu trebuie să lipsească de aici. Cu ajutorul lor este preparată carnea, principalul ingredient. Se recomandă folosirea unui model durabil, ușor de întreținut și de reparat, care să ofere posibilitatea unui control precis al temperaturii. 
  • Friteuza de banc este utilizată pentru prepararea cartofilor prăjiți, un alt ingredient de bază al preparatului. Aceste echipamente sunt electrice sau pe gaz, iar recomandarea este să se aleagă un model cu volum suficient pentru a putea prepara dintr-o singură șarjă suficienți cartofi prăjiți pentru un număr însemnat de preparate;
  • Aparatul de hot dog este de folos pentru că unii clienți aleg din când în când și alte aparate de tip fast-food. Cu ajutorul său ingredientele sunt păstrate la temperatura potrivită, ceea ce încurajează vânzările. Printre preparatele secundare ce pot fi vândute la o shaormerie se numără pizza și puiul la rotisor, ce pot fi realizate cu ajutorul echipamentelor pentru pizza și a rotisorului electric (se va opta pentru un rotisor ce permite prepararea unui volum mare de carne pentru a se face față comenzilor numeroase din perioadele de vârf);
  • Zona de servire și de preparare a shaormei trebuie să fie dotată cu mobilier de inox rezistent și ușor de întreținut, dar și cu mese și scaune pentru amenajarea unei zone în care clienții pot să savureze preparatele achiziționate;
  • Pentru prepararea unei shaorme de calitate este necesar să se includă ingrediente reci. Acestea sunt păstrate în vitrine de banc și tăvi gastronom (legumele), precum și în dispensere (sosurile).

3. Recomandări utile pentru dezvoltarea unei afaceri de tip shaormerie profitabile

afacere shaormerie, plan de afaceri shaormerie

                                                                            Imagine de Fernando Andrade pe Unsplash.com

Lansarea unei shaormerii reprezintă o posibilitate de construire a unei afaceri cu perspective bune de profit. Datorită popularității din ce în ce mai crescute a acestui preparat este posibilă atingerea țintelor de profitabilitate, însă în acest sens este obligatorie luarea în considerare a unor recomandări strategice, care să ofere posibilitatea unui început solid și a unei creșteri continue:

  • Fundația unei afaceri în domeniul alimentar este reprezentată de oferirea către clienți a unui produs de calitate constantă, preparat din ingrediente proaspete și care să nu pună în pericol sănătatea publică. Rețeta de shaorma trebuie să fie echilibrată și preparată întotdeauna din materie primă de cea mai bună calitate;
  • Majoritatea clienților preferă shaorma clasică. Totuși, pentru menținerea interesului și diferențierea de concurență este util să se experimenteze noi rețete sau oferte sezoniere;
  • Marketingul și promovarea sunt esențiale în atragerea și retenția clienților. În domeniul alimentar aceste elemente pot contribui în mod decisiv la succesul unei firme de tip fast-food, de folos fiind instrumentele de marketing online, pachetele promoționale sau organizarea unor evenimente vizibile;
  • Profitul oricărei afaceri, inclusiv a unei shaormerii depinde de gestionarea eficientă a resurselor. În acest sens este indicată optimizarea tuturor operațiunilor pentru gestionarea stocurilor, evitarea risipei și managementul precis al costurilor.

 

În concluzie, organizarea unei afaceri de tip shaormerie poate fi o idee de afacere profitabilă, cu condiția folosirii echipamentului profesional și cu atenția îndreptată către calitate, siguranță și diversitate. 

Produse recomandate

Rotisoare Rotisor electric fast food orizontal 12-16 pui - Lancom.ro Rotisoare Rotisor electric fast food orizontal 12-16 pui - Lancom.ro

Rotisor electric fast food orizontal 12-16 pui

Cod produs: HEJ-268

739.20 €

PRP: 960.96 €
Fara TVA

Grill-uri | Gratare de banc Grill | Gratar grill  profesional neted si striat 6 kw-Electric - Lancom.ro

Grill | Gratar grill profesional neted si striat 6 kw-Electric

Cod produs: HEG-922

289.00 €

PRP: 375.70 €
Fara TVA

Kebab - Shaorma Aparat kebab | Shaorma pe gaz - 3 arzatoare si motor jos - Lancom.ro

Aparat kebab | Shaorma pe gaz - 3 arzatoare si motor jos

Cod produs: EMP.DN.150

638.00 €

PRP: 829.40 €
Fara TVA

Friteuse de banc Friteusa | Friteuza electrica profesionala cu robinet 2x10 lt - Lancom.ro

Friteusa | Friteuza electrica profesionala cu robinet 2x10 lt

Cod produs: WF102V

299.00 €

PRP: 388.70 €
Fara TVA

Aparate Hot Dog Aparat hot dog cu 4 tepuse, 30 buc, 600 w, 9.7 kg - Lancom.ro Aparate Hot Dog Aparat hot dog cu 4 tepuse, 30 buc, 600 w, 9.7 kg - Lancom.ro

Aparat hot dog cu 4 tepuse, 30 buc, 600 w, 9.7 kg

Cod produs: HHD-1

189.00 €

PRP: 245.70 €
Fara TVA

Mese inox Masa lucru cu rebord si polita inferioara 1400x600x850 mm - Lancom.ro

Masa lucru cu rebord si polita inferioara 1400x600x850 mm

Cod produs: M3(4)A1PD14060

339.00 €

PRP: 440.70 €
Fara TVA

Tavi Gastronorm Inox TAVA GASTRONORM ECO | GN 1/1-100 MM PERFORATA INOX 201 - Lancom.ro Tavi Gastronorm Inox TAVA GASTRONORM ECO | GN 1/1-100 MM PERFORATA INOX 201 - Lancom.ro

TAVA GASTRONORM ECO | GN 1/1-100 MM PERFORATA INOX 201

Cod produs: 811-4P(07)-201

15.47 €

PRP: 20.11 €
Fara TVA

Tavi Gastronorm Inox TAVA GASTRONORM PREMIUM | GN 1/1-200 MM PERFORATA INOX - Lancom.ro Tavi Gastronorm Inox TAVA GASTRONORM PREMIUM | GN 1/1-200 MM PERFORATA INOX - Lancom.ro

TAVA GASTRONORM PREMIUM | GN 1/1-200 MM PERFORATA INOX

Cod produs: 6005666

64.26 €

PRP: 83.54 €
Fara TVA