Afacerile de tip food truck sunt des întâlnite în țări europene cu turism dezvoltat, modelul pătrunzând și în România, unde a cunoscut în ultimii ani o evoluție exponențială. Businessurile acestea sunt populare, pentru că presupun investiție mult mai mică decât cea realizată la deschiderea unui restaurant și pentru că oferă antreprenorilor posibilitatea de a experimenta cu diferite meniuri și locații în vederea unui răspuns corespunzător vis-a-vis de gusturile clienților și de cerințele pieței.
Organizarea unei afaceri cu o rulotă de fast-food poate fi o modalitate ideală de acces al tinerilor întreprinzători în lumea servirii alimentelor, fie că este vorba despre utilizarea unor meniuri bine cunoscute, preferate deja de cumpărători, fie despre transformarea pasiunii pentru bucătărie prin oferirea unor creații culinare proprii. Indiferent de varianta aleasă, rulotele de tip fast-food pot reprezenta o șansă reală de succes cu condiția respectării principiilor economiei și a recomandărilor specialiștilor în domeniu.
Articolul de mai jos oferă informații utile persoanelor care vor să debuteze într-o astfel de afacere, acestea descoperind aici motivele întocmirii unui plan de afaceri, ce acte și autorizații trebuie să obțină înainte de a începe activitatea propriu-zisă și câteva idei care au șanse maxime de reușită. În plus, vor consulta câteva recomandări utile, care să contribuie la construirea unei afaceri profitabile.
O afacere în domeniul servirii de alimente are șanse mari de succes în România în condițiile în care tot mai mulți oameni preferă să achiziționeze mâncare gata preparată în detrimentul celei făcute în casă. Vânzările pot fi însemnate, mai ales că aceste feluri de mâncare sunt servite în locuri foarte aglomerate, cum ar fi zonele turistice, târgurile, oboarele și diferite tipuri de festivaluri, acolo unde se află mii de potențiali clienți concomitent. O metodă ideală de a profita de această tendință este organizarea unei afaceri cu o rulotă pentru mâncare fast-food, un demers ce poate fi realizat cu o investiție minimă și într-un timp foarte scurt.
Fotografie de la Alex Ozerov-Meyer pe Pexels.com
Baza oricărei afaceri profitabile este un plan de afaceri bine realizat, ce are rolul de a detalia obiectivele urmărite, precum și strategia aleasă pentru atingerea țintelor de succes. În cazul unei afaceri de tip food truck planul este util antreprenorilor, deoarece le oferă posibilitatea clarificării viziunii în legătură cu direcția urmărită, imaginea reală a pieței și profilul clienților potențiali. În plus, prin intermediul său se pot obține finanțările necesare pentru achiziția rulotei, echipamentelor necesare și materiei prime.
Planul de afaceri este folositor nu doar în etapa premergătoare organizării businessului, ci și ulterior, putând deveni un adevărat ghid operațional prin intermediul căruia se poate realiza o monitorizare reală a progresului și ajută la realizarea schimbărilor necesare în funcție de necesități.
Printre elementele ce nu trebuie să lipsească dintr-un plan de afaceri valoros pentru un food truck se numără:
Rulotele pentru servirea alimentelor fast-food sunt considerate unități de servire a clienților asemănătoare cu restaurantele și, din acest motiv, pentru a se putea practica această activitate este necesar să se obțină aceleași autorizații. După înființarea firmei, demers ce se execută la Registrul Comerțului cu o investiție minimă și într-o perioadă relativ scurtă, proprietarii unei astfel de afaceri trebuie să obțină o serie de documente care să ateste respectarea tuturor regulilor sanitare și de siguranță.
Rulota fast food trebuie să fie înregistrată ca punct de lucru, în acest sens fiind necesare următoarele categorii de documente:
Food truck-urile sunt modele de afaceri care au cunoscut o evoluție semnificativă în ultima perioadă, fiind preferate de antreprenorii începători și de cei pasionați de inovație. Un astfel de local atrage întotdeauna o clientelă variată datorită preparatelor delicioase, a rapidității serviciului și a prețurilor mai reduse decât cele din restaurante. Deși nu există o limită cu privire la tipurile de alimente care se prepară într-un food truck, câteva s-au dovedit a avea șanse mai mari de succes datorită preferințelor clienților și a ușurinței preparării lor.
Fotografie de la Caleb Oquendo pe Pexels.com
Cele mai populare opțiuni de fast-food în rândul românilor sunt burgerii, hot-dog-ul, kebabul și shaorma. Datorită acestei realități, un food truck ce oferă astfel de preparate are șanse mari de succes, majoritatea clienților apreciindu-le. Printre motivele ce duc la o astfel de opțiune se numără posibilitatea atragerii unei game largi de clienți, practic orice persoană fiind dispusă să comande un astfel de preparat, existența a numeroase rețete ce pot fi personalizate în funcție de dorințe și rapiditatea executării acestor feluri de mâncare.
O rulotă pentru servirea unor astfel de produse trebuie să cuprindă câteva echipamente esențiale. În afara celor întâlnite în orice unitate de alimentație publică, un food truck de acest fel trebuie să aibă în dotare următoarele echipamente pentru fast food profesionale:
De asemenea, aparatele hot dog sunt necesare pentru fierberea crenvurștilor și păstrarea lor la temperaturi potrivite, iar dispenserele sunt esențiale pentru a asigura o servire rapidă și igienică a sosurilor, de exemplu.
Amenajarea rulotei trebuie să țină cont de reguli cu privire la asigurarea funcționalității și a unui flux de lucru eficient. Din dotarea acesteia nu trebuie să lipsească un sistem de ventilație eficient, temperaturile putând crește foarte mult în interior și un spațiu frigorific adecvat pentru păstrarea în siguranță a tuturor ingredientelor. De asemenea, nu va lipsi un spațiu pentru igienizare care să cuprindă chiuveta pentru spălarea mâinilor și cea pentru curățarea vaselor și a altor accesorii.
Afacere de tip food truck pentru producerea de pizza
Pizza este un preparat foarte popular, fiind consumat de copii, adulți și persoane în vârstă. Datorită existenței a numeroase variante clasice, dar și a posibilității realizării unor variante proprii, afacerile fast food cu pizza au șanse mari de succes, cu condiția utilizării unor echipamente profesionale, care să ofere rezultate optime de fiecare dată și care să fie folosite o perioadă îndelungată, fără a se defecta. Printre echipamentele pentru pizza ce nu trebuie să lipsească dintr-un food truck eficient se află cuptorul care poate fi electric sau pe gaz, masa de lucru spațioasă și igienică pentru prepararea aluatului și asamblarea felurilor de pizza, echipamentul pentru producerea aluatului și vitrinele refrigerate.
Pentru respectarea normelor de igienă și de siguranță, rulota pentru pizza trebuie dotată cu sistem de ventilație pentru eliminarea fumului și mirosului neplăcute, chiuvetă și echipamente de igienizare și echipamentele de siguranță (trusa de prim-ajutor, extinctoarele pentru incendii).
Fotografie de la Ron Lach pe Pexels.com
Afacere de tip food truck pentru producerea de clătite și gogoși
Deserturile sunt preferate de clienți pe tot parcursul anului, indiferent de temperatura exterioară. Printre produsele potrivite preparării într-un food truck se numără clătitele și gogoșile, ambele variante atrăgând o clientelă variată și loială. Acest tip de afacere este recomandat persoanelor lipsite de experiență în domeniul preparării alimentelor, pentru că sunt foarte ușor de realizat, necesită puține ingrediente și pot fi personalizate în nenumărate moduri pentru a răspunde cerințelor diverselor persoane.
Echipamentele ce trebuie să doteze o rulotă fast food pentru clătite și gogoși sunt plita cu ajutorul căreia prepararea este rapidă și calitativă și friteuza pentru gogoși cu care se prăjesc preparatele uniform și rapid. Mobilierul trebuie să fie rezistent, ușor de igienizat și ergonomic. În acest sens, mobilierul din inox fiind considerat alegerea perfectă. Pentru personalizarea felurilor servite sunt utile dispenserele pentru toppinguri și sosuri, tăvile gastronom pentru prezentare și diferite accesorii care să permită umplerea clătitelor și ornarea gogoșilor.
La fel ca în cazul altor afaceri cu rulote de tip fast-food, cea destinată preparării gogoșilor și clătitelor trebuie să aibă în dotare echipamente de igienizare, pentru siguranță, pentru depozitarea la rece a materiei prime și sistemul de ventilație care să contribuie la obținerea unui mediu de lucru confortabil și sigur.
Fotografie de la Rejoice Denhere pe Unsplash.com
Varianta food truck este considerată o oportunitate ideală pentru antreprenorii începători din industria alimentară, pentru că oferă numeroase avantaje ce se pot transforma într-un profit însemnat. În cazul în care sunt respectate recomandările, iar munca este una susținută, investiția necesară poate fi recuperată în aproximativ un an. Indiferent de tipurile de preparate servite, întreprinzătorii pot ține cont de câteva recomandări care să-i ajute în organizarea unei afaceri prospere:
În concluzie, înființarea unei afaceri de tip rulotă fast food reprezintă o modalitate ideală de acces în domeniul HoReCa, deoarece presupune o investiție minimă și permite obținerea unui profit semnificativ.