Afacere rulotă fast food - pașii necesari pentru organizarea și dezvoltarea unei afaceri profitabile

07.08.2024

Afacerile de tip food truck sunt des întâlnite în țări europene cu turism dezvoltat, modelul pătrunzând și în România, unde a cunoscut în ultimii ani o evoluție exponențială. Businessurile acestea sunt populare, pentru că presupun investiție mult mai mică decât cea realizată la deschiderea unui restaurant și pentru că oferă antreprenorilor posibilitatea de a experimenta cu diferite meniuri și locații în vederea unui răspuns corespunzător vis-a-vis de gusturile clienților și de cerințele pieței. 

Organizarea unei afaceri cu o rulotă de fast-food poate fi o modalitate ideală de acces al tinerilor întreprinzători în lumea servirii alimentelor, fie că este vorba despre utilizarea unor meniuri bine cunoscute, preferate deja de cumpărători, fie despre transformarea pasiunii pentru bucătărie prin oferirea unor creații culinare proprii. Indiferent de varianta aleasă, rulotele de tip fast-food pot reprezenta o șansă reală de succes cu condiția respectării principiilor economiei și a recomandărilor specialiștilor în domeniu.

Articolul de mai jos oferă informații utile persoanelor care vor să debuteze într-o astfel de afacere, acestea descoperind aici motivele întocmirii unui plan de afaceri, ce acte și autorizații trebuie să obțină înainte de a începe activitatea propriu-zisă și câteva idei care au șanse maxime de reușită. În plus, vor consulta câteva recomandări utile, care să contribuie la construirea unei afaceri profitabile. 

1. Afacerea cu o rulotă pentru fast food - pașii necesari pentru organizarea afacerii

O afacere în domeniul servirii de alimente are șanse mari de succes în România în condițiile în care tot mai mulți oameni preferă să achiziționeze mâncare gata preparată în detrimentul celei făcute în casă. Vânzările pot fi însemnate, mai ales că aceste feluri de mâncare sunt servite în locuri foarte aglomerate, cum ar fi zonele turistice, târgurile, oboarele și diferite tipuri de festivaluri, acolo unde se află mii de potențiali clienți concomitent. O metodă ideală de a profita de această tendință este organizarea unei afaceri cu o rulotă pentru mâncare fast-food, un demers ce poate fi realizat cu o investiție minimă și într-un timp foarte scurt. 

afacere rulota fast food, food truck afacere

                                                              Fotografie de la Alex Ozerov-Meyer pe Pexels.com

1.1. Plan de afaceri pentru food truck - funcții importante îndeplinite de acest document

Baza oricărei afaceri profitabile este un plan de afaceri bine realizat, ce are rolul de a detalia obiectivele urmărite, precum și strategia aleasă pentru atingerea țintelor de succes. În cazul unei afaceri de tip food truck planul este util antreprenorilor, deoarece le oferă posibilitatea clarificării viziunii în legătură cu direcția urmărită, imaginea reală a pieței și profilul clienților potențiali. În plus, prin intermediul său se pot obține finanțările necesare pentru achiziția rulotei, echipamentelor necesare și materiei prime. 

Planul de afaceri este folositor nu doar în etapa premergătoare organizării businessului, ci și ulterior, putând deveni un adevărat ghid operațional prin intermediul căruia se poate realiza o monitorizare reală a progresului și ajută la realizarea schimbărilor necesare în funcție de necesități. 

Printre elementele ce nu trebuie să lipsească dintr-un plan de afaceri valoros pentru un food truck se numără:

  • Descrierea detaliată a conceptului și a produselor ce vor fi oferite;
  • Analiza pieței pentru identificarea nevoilor clienților și a profilului lor;
  • Analiza competiției pentru stabilirea unor prețuri concurențiale și alegerea unui meniu care să diferențieze;
  • Planul de marketing, adică cel de atragere al clienților și de fidelizare a lor;
  • Planul financiar cu privire la veniturile și cheltuielile așteptate și la analiza punctului de rentabilitate;
  • Planul operațional, o descriere a activităților zilnice cu privire la aprovizionare, preparare, servire și managementul personalului.

1.2. Food truck - autorizații și acte necesare pentru debutul activității

Rulotele pentru servirea alimentelor fast-food sunt considerate unități de servire a clienților asemănătoare cu restaurantele și, din acest motiv, pentru a se putea practica această activitate este necesar să se obțină aceleași autorizații. După înființarea firmei, demers ce se execută la Registrul Comerțului cu o investiție minimă și într-o perioadă relativ scurtă, proprietarii unei astfel de afaceri trebuie să obțină o serie de documente care să ateste respectarea tuturor regulilor sanitare și de siguranță. 

Rulota fast food trebuie să fie înregistrată ca punct de lucru, în acest sens fiind necesare următoarele categorii de documente:

  • Autorizația de la Direcția sanitar - veterinară este obținută în urma unor inspecții care să ateste îndeplinirea tuturor condițiilor legale. Pentru a obține această autorizație sunt necesare documente care să demonstreze existența unor contracte pentru salubritate, medicina muncii, neutralizarea deșeurilor, deratizare, colectare de uleiuri arse, dovada trecerii prin cursuri de igienă pentru toți angajații;
  • Autorizația de la Direcția de sănătate publică este obținută pe baza actelor firmei și a zonei unde va fi plasată rulota;
  • Autorizația de la Inspectoratul pentru situații de urgență se obține în urma depunerii planului de evacuare de urgență și a evaluării de risc, precum și a certificatului constatator realizat de un electrician autorizat;
  • Autorizația de la Primărie se obține pe baza celorlalte documente, fiind ultimul document necesar înainte de debutul activității.

2. Idei de afaceri pentru food truck - informații utile

Food truck-urile sunt modele de afaceri care au cunoscut o evoluție semnificativă în ultima perioadă, fiind preferate de antreprenorii începători și de cei pasionați de inovație. Un astfel de local atrage întotdeauna o clientelă variată datorită preparatelor delicioase, a rapidității serviciului și a prețurilor mai reduse decât cele din restaurante. Deși nu există o limită cu privire la tipurile de alimente care se prepară într-un food truck, câteva s-au dovedit a avea șanse mai mari de succes datorită preferințelor clienților și a ușurinței preparării lor. 

rulota fast food afacere, food truck autorizatii

                                                              Fotografie de la Caleb Oquendo pe Pexels.com

Cele mai populare opțiuni de fast-food în rândul românilor sunt burgerii, hot-dog-ul, kebabul și shaorma. Datorită acestei realități, un food truck ce oferă astfel de preparate are șanse mari de succes, majoritatea clienților apreciindu-le. Printre motivele ce duc la o astfel de opțiune se numără posibilitatea atragerii unei game largi de clienți, practic orice persoană fiind dispusă să comande un astfel de preparat, existența a numeroase rețete ce pot fi personalizate în funcție de dorințe și rapiditatea executării acestor feluri de mâncare. 

O rulotă pentru servirea unor astfel de produse trebuie să cuprindă câteva echipamente esențiale. În afara celor întâlnite în orice unitate de alimentație publică, un food truck de acest fel trebuie să aibă în dotare următoarele echipamente pentru fast food profesionale: 

De asemenea, aparatele hot dog sunt necesare pentru fierberea crenvurștilor și păstrarea lor la temperaturi potrivite, iar dispenserele sunt esențiale pentru a asigura o servire rapidă și igienică a sosurilor, de exemplu.

Amenajarea rulotei trebuie să țină cont de reguli cu privire la asigurarea funcționalității și a unui flux de lucru eficient. Din dotarea acesteia nu trebuie să lipsească un sistem de ventilație eficient, temperaturile putând crește foarte mult în interior și un spațiu frigorific adecvat pentru păstrarea în siguranță a tuturor ingredientelor. De asemenea, nu va lipsi un spațiu pentru igienizare care să cuprindă chiuveta pentru spălarea mâinilor și cea pentru curățarea vaselor și a altor accesorii. 

Afacere de tip food truck pentru producerea de pizza

Pizza este un preparat foarte popular, fiind consumat de copii, adulți și persoane în vârstă. Datorită existenței a numeroase variante clasice, dar și a posibilității realizării unor variante proprii, afacerile fast food cu pizza au șanse mari de succes, cu condiția utilizării unor echipamente profesionale, care să ofere rezultate optime de fiecare dată și care să fie folosite o perioadă îndelungată, fără a se defecta. Printre echipamentele pentru pizza ce nu trebuie să lipsească dintr-un food truck eficient se află cuptorul care poate fi electric sau pe gaz, masa de lucru spațioasă și igienică pentru prepararea aluatului și asamblarea felurilor de pizza, echipamentul pentru producerea aluatului și vitrinele refrigerate.

Pentru respectarea normelor de igienă și de siguranță, rulota pentru pizza trebuie dotată cu sistem de ventilație pentru eliminarea fumului și mirosului neplăcute, chiuvetă și echipamente de igienizare și echipamentele de siguranță (trusa de prim-ajutor, extinctoarele pentru incendii). 

rulota fast food afacere, plan de afaceri food truck

                                                                   Fotografie de la Ron Lach pe Pexels.com

Afacere de tip food truck pentru producerea de clătite și gogoși

Deserturile sunt preferate de clienți pe tot parcursul anului, indiferent de temperatura exterioară. Printre produsele potrivite preparării într-un food truck se numără clătitele și gogoșile, ambele variante atrăgând o clientelă variată și loială. Acest tip de afacere este recomandat persoanelor lipsite de experiență în domeniul preparării alimentelor, pentru că sunt foarte ușor de realizat, necesită puține ingrediente și pot fi personalizate în nenumărate moduri pentru a răspunde cerințelor diverselor persoane. 

Echipamentele ce trebuie să doteze o rulotă fast food pentru clătite și gogoși sunt plita cu ajutorul căreia prepararea este rapidă și calitativă și friteuza pentru gogoși cu care se prăjesc preparatele uniform și rapid. Mobilierul trebuie să fie rezistent, ușor de igienizat și ergonomic. În acest sens, mobilierul din inox fiind considerat alegerea perfectă. Pentru personalizarea felurilor servite sunt utile dispenserele pentru toppinguri și sosuri, tăvile gastronom pentru prezentare și diferite accesorii care să permită umplerea clătitelor și ornarea gogoșilor. 

La fel ca în cazul altor afaceri cu rulote de tip fast-food, cea destinată preparării gogoșilor și clătitelor trebuie să aibă în dotare echipamente de igienizare, pentru siguranță, pentru depozitarea la rece a materiei prime și sistemul de ventilație care să contribuie la obținerea unui mediu de lucru confortabil și sigur. 

3. Recomandări pentru organizarea unei afaceri cu rulota fast food de succes

afacere rulota fast food, idei afaceri food truck

                                                            Fotografie de la Rejoice Denhere pe Unsplash.com

Varianta food truck este considerată o oportunitate ideală pentru antreprenorii începători din industria alimentară, pentru că oferă numeroase avantaje ce se pot transforma într-un profit însemnat. În cazul în care sunt respectate recomandările, iar munca este una susținută, investiția necesară poate fi recuperată în aproximativ un an. Indiferent de tipurile de preparate servite, întreprinzătorii pot ține cont de câteva recomandări care să-i ajute în organizarea unei afaceri prospere:

  • Realizarea unui plan de afaceri bine întocmit, care să fie luat în considerare în toate etapele dezvoltării businessului;
  • O analiză detaliată a pieței pentru identificarea preferințelor culinare ale clienților și comportamentul lor de cumpărare oferă posibilitatea adaptării meniului la cererea acestora;
  • Studiul competiției este util în vederea identificării ofertelor potrivite, nișelor disponibile și prețurilor potrivite. Un food truck este potrivit din acest punct de vedere, pentru că se poate plasa acolo unde competiția nu există sau, chiar dacă există, nu are în ofertă produse de calitate superioară sau la prețuri accesibile;
  • Selecția echipamentelor trebuie să fie făcută luând în calcul calitatea și durabilitatea, precum și dimensiunile potrivite pentru folosirea eficientă a spațiului redus disponibil;
  • Se vor face eforturi susținute în ceea ce privește respectarea normelor de igienă și siguranță alimentară. Deficiențele în această privință pot duce la primirea unor amenzi usturătoare sau chiar la apariția unor probleme de sănătate în rândul consumatorilor;
  • Meniul prezentat trebuie să fie diversificat și adaptabil, atât cu rețete clasice, cât și cu variante noi, cum ar fi pentru dietele vegetariene, vegane, fără gluten;
  • Organizarea unei zone de servire în fața rulotei poate atrage o categorie de clienți care preferă să aibă la dispoziție un astfel de spațiu. Se vor utiliza mese și scaune rezistente, atractive estetic și ușor de întreținut;
  • Activitatea de marketing asigură un flux constant de clienți, mediul online fiind potrivit pentru prezentarea ofertei;
  • O greșeală ce afectează antreprenorii începători în special este managementul financiar deficitar. Pentru a nu apărea astfel de probleme, se recomandă o monitorizare cât mai atentă a costurilor și veniturilor, în vederea identificării oportunităților de reducere a cheltuielilor și de creștere a profitului.

 

În concluzie, înființarea unei afaceri de tip rulotă fast food reprezintă o modalitate ideală de acces în domeniul HoReCa, deoarece presupune o investiție minimă și permite obținerea unui profit semnificativ. 

Produse recomandate

Aparate Hot Dog Aparat hot dog cu 4 tepuse, 30 buc, 600 w, 9.7 kg - Lancom.ro

Aparat hot dog cu 4 tepuse, 30 buc, 600 w, 9.7 kg

Cod produs: HHD-1

189.00 €

PRP: 245.70 €
Fara TVA

Kebab - Shaorma Aparat kebab | shaorma electric cu 4 rezistenta si motor sus - Ozti - Lancom.ro 38%

Aparat kebab | shaorma electric cu 4 rezistenta si motor sus - Ozti

Cod produs: 8859.000E4.8T

1129.90 € 690.00 €

PRP: 897.00 €
Fara TVA

Friteuse de banc Friteusa | Friteuza electrica profesionala 2X8 lt - Lancom.ro

Friteusa | Friteuza electrica profesionala 2X8 lt

Cod produs: WF-102S

200.25 €

PRP: 260.33 €
Fara TVA

Friteuse de banc Friteusa | Friteuza electrica profesionala cu robinet 1X10 lt - Lancom.ro 6%

Friteusa | Friteuza electrica profesionala cu robinet 1X10 lt

Cod produs: WF101V

149.00 € 139.00 €

PRP: 180.70 €
Fara TVA

Rotisoare Rotisor electric fast food orizontal 8-12 pui - Lancom.ro Rotisoare Rotisor electric fast food orizontal 8-12 pui - Lancom.ro

Rotisor electric fast food orizontal 8-12 pui

Cod produs: HEJ-266

582.40 €

PRP: 757.12 €
Fara TVA

Grill-uri | Gratare de banc Grill |  Gratar profesional neted si striat, 6KW-electric - Lancom.ro

Grill | Gratar profesional neted si striat, 6KW-electric

Cod produs: WG750-2

381.26 €

PRP: 495.64 €
Fara TVA