Dezvoltarea unei afaceri este o activitate populară în rândul românilor, mulți dintre ei vrând să dezvolte un business care să le asigure un venit decent și care să le permită să-și pună în valoare calitățile antreprenoriale. O modalitate recomandată de specialiști cu utilitate maximă, în special în cazul oamenilor de afaceri începători, este apelarea la sistemul francizei în vederea deschiderii afacerii dorite.
Acest sistem oferă unele avantaje, permițând sărirea unor etape inițiale necesare dezvoltării unui business de succes. Afacerile de tip franciză se potrivesc în diferite domenii, dar cele mai bune rezultate sunt obținute în realizarea unei afaceri în industria alimentară, ca de exemplu restaurante, fast-food-uri, cafenele etc.
În articolul următor sunt prezentate informații utile, ce pot ajuta la organizarea unei astfel de afaceri. Astfel, se va putea afla ce înseamnă o afacere de tip franciză, ce caracteristici o definesc și ce tipuri există, dar și importanța achiziționării echipamentelor profesionale într-o afacere de tip franciză. În plus, se vor putea descoperi unele idei de afaceri în sistem franciză în domeniul alimentar, precum și avantajele și dezavantajele acestora.
Afacerile de tip franciză sunt des întâlnite în țările dezvoltate din întreaga lume, sistemul fiind utilizat de multă vreme. În România modelul a fost adoptat mai târziu, dar în prezent există numeroase astfel de business-uri care oferă șanse maxime de profit. Motivul este legat de posibilitatea adoptării unui model de afaceri ce și-a dovedit deja valoarea, binecunoscut în rândul potențialilor clienți, atât ca brand, cât și ca reputație. Alegerea acestui sistem în cazul antreprenorilor începători, lipsiți de experiență oferă acestora șanse mai mari de succes, decât dacă ar porni de la zero, de la o simplă idee pe care trebuie să o dezvolte.
Afacerea de tip franciză este o relație comercială, ce se încheie între două părți, cunoscut sub numele de francizor și francizat. Francizorul este o companie înființată anterior, consolidată, care a avut deja succes pe piața locală sau internațională. În cele mai multe cazuri, brandul companiei este unul foarte cunoscut, iar modalitatea de realizarea a bunurilor sau serviciilor este extrem de eficientă.
Francizatul este acel antreprenor care în schimbul plății taxei de franciză obține dreptul de a utiliza numele brandului și sistemul de afaceri al acestuia. Mai mult decât atât, acesta beneficiază de un sprijin continuu și de marketingul făcut de compania mamă. Aceste elemente sunt unele care și-au dovedit deja valoarea, specialiștii fiind de acord cu faptul că șansele de succes ale unei francize sunt maxime comparativ cu cele ale altor sisteme ce ar putea fi alese.
Este adevărat că printre elementele ce rezultă din încheierea unui contract de francizare sunt și unele mai puțin dorite, cum ar fi cele de ordin financiar sau existența unor restricții privind modul de gestionare al afacerii.
Afacerile de tip franciză sunt întâlnite într-o varietate de domenii, cele mai multe și de succes fiind, însă, din zona alimentară și din cea HoReCa, deoarece în această zonă este extrem de important numele și marketingul.
Afacerile de tip franciză se diferențiază după mai multe criterii, dintre care cel mai important este cel legat de modelul de concesionare și de distribuire a sistemului. În acest caz se pot identifica trei tipuri de francize:
În dinamica industriei alimentare afacerile de franciză sunt atractive pentru numeroși antreprenori care vor să beneficieze de cererea constantă și de multe oportunități de dezvoltare. Prin colaborarea între cele două părți, francizor și francizat, se obține accesul la mărci consacrate, la procese operaționale de top și la suport continuu, permițându-se astfel apariția unei afaceri de succes.
În ultima perioadă, clienții din România au devenit tot mai pretențioși în legătură cu alimentele procurate, lucru de care se poate profita prin achiziționarea unei francize care să permită dezvoltarea unei afaceri în concordanță cu cererile acestuia. Printre modelele de succes se numără:
Opțiunea dezvoltării unei afaceri de tip franciză, fie una mică, de forma unei tonete la margine de drum, fie un restaurant cu nume celebru în rândul clienților, reprezintă o alegere potrivită persoanelor care doresc să-și transforme pasiunea într-un business profitabil.
Încheierea unui contract de francizare reprezintă în cele mai multe cazuri un avantaj competitiv semnificativ pentru antreprenorii ce vor să pătrundă în lumea afacerilor cu șanse maxime. Trebuie cunoscut faptul că conceptul nu elimină prezența unor provocări și riscuri ce trebuie să fie abordate în mod corespunzător pentru ca banii investiți să nu fie pierduți.
Analiza detaliată a aspectelor legate de avantaje și dezavantaje trebuie să constituie o primă etapă decisivă în luarea hotărârilor corecte. Prin înțelegerea acestor elemente se poate decide care este franciza potrivită, ce poate atrage numărul maxim de clienți și să permită amortizarea investiției într-o perioadă cât mai scurtă.
Avantajele afacerilor de tip franciză sunt numeroase, lucru dovedit de evoluția pieței de acest tip din România. Printre elementele care pot convinge că o achiziție a unei francize este alegerea corectă se numără:
Dezavantajele afacerilor de tip franciză trebuie să fie luate în calcul, pentru că este posibil ca punerea în balanță a acestora să oprească decizia de a intra într-un astfel de model de afaceri. Antreprenorii trebuie să știe riscurile la care se expun și piedicile ce le vor apărea în cale:
În domeniul afacerilor alimentare, organizate pe baza unui contract de franciză, apare necesitatea dotării unităților cu echipamente profesionale pentru bar sau bucătărie caldă, acest lucru fiind o cerință expresă, prevăzută. Motivul este dat de necesitatea obținerii unor produse de calitate corespunzătoare, care să nu dăuneze renumelui național și internațional al brandului.
În cele mai multe cazuri, compania mamă se va asigura că dotările sunt corespunzătoare, de aceea este important să se achiziționeze produse care corespund din toate punctele de vedere, indiferent de tipul acestora. Astfel, pentru afacerile de tip fast-food sunt necesare echipamente profesionale de fast-food, precum și articole de ambalare și vidare profesionale, iar pentru restaurante se vor utiliza produse diverse, cum ar fi:
Importanța achiziției de echipament profesional vine din necesitatea obținerii unor elemente precum atingerea calității corespunzătoare, ce garantează uniformitate în prepararea produselor, eficiența operațională ce reduce timpii de preparare, conformitatea cu standardele naționale și internaționale de siguranță, ușurința în utilizare și reducerea costurilor pe termen lung.
În plus, se va avea în vedere dotarea bucătăriei cu echipamente adaptabile la volumul de clienți, obținându-se garanția că aceștia vor fi serviți chiar dacă restaurantul este plin, orice timp de așteptare îndelungat fiind un motiv pentru evitarea unei noi vizite. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că echipamentele profesionale moderne sunt eficiente energetic, contribuind esențial la diminuarea facturilor la utilități, element care contribuie semnificativ la cheltuielile lunare.
Achiziționarea de echipament profesional pentru dotarea afacerilor alimentare de tip franciză este un demers esențial, ce permite atingerea standardelor de calitate, contribuind la succesul său pe termen lung.
În concluzie, afacerile tip franciză pot fi o strategie de succes pentru extinderea și consolidarea unui brand, cu condiția unei colaborări strânse și a unei atenții constante la schimbările din piață. Această formă de afacere oferă oportunități atât pentru antreprenori experimentați, cât și pentru cei care doresc să intre în lumea afacerilor cu sprijinul unei rețele deja existente.
Sursa foto: unsplash.com