Afacere franciză în domeniul alimentar - Avantaje și dezavantaje pentru antreprenori

10.01.2024

Dezvoltarea unei afaceri este o activitate populară în rândul românilor, mulți dintre ei vrând să dezvolte un business care să le asigure un venit decent și care să le permită să-și pună în valoare calitățile antreprenoriale. O modalitate recomandată de specialiști cu utilitate maximă, în special în cazul oamenilor de afaceri începători, este apelarea la sistemul francizei în vederea deschiderii afacerii dorite. 

Acest sistem oferă unele avantaje, permițând sărirea unor etape inițiale necesare dezvoltării unui business de succes. Afacerile de tip franciză se potrivesc în diferite domenii, dar cele mai bune rezultate sunt obținute în realizarea unei afaceri în industria alimentară, ca de exemplu restaurante, fast-food-uri, cafenele etc. 

În articolul următor sunt prezentate informații utile, ce pot ajuta la organizarea unei astfel de afaceri. Astfel, se va putea afla ce înseamnă o afacere de tip franciză, ce caracteristici o definesc și ce tipuri există, dar și importanța achiziționării echipamentelor profesionale într-o afacere de tip franciză. În plus, se vor putea descoperi unele idei de afaceri în sistem franciză în domeniul alimentar, precum și avantajele și dezavantajele acestora. 

1. Ce este o afacere de tip franciză?

Afacerile de tip franciză sunt des întâlnite în țările dezvoltate din întreaga lume, sistemul fiind utilizat de multă vreme. În România modelul a fost adoptat mai târziu, dar în prezent există numeroase astfel de business-uri care oferă șanse maxime de profit. Motivul este legat de posibilitatea adoptării unui model de afaceri ce și-a dovedit deja valoarea, binecunoscut în rândul potențialilor clienți, atât ca brand, cât și ca reputație. Alegerea acestui sistem în cazul antreprenorilor începători, lipsiți de experiență oferă acestora șanse mai mari de succes, decât dacă ar porni de la zero, de la o simplă idee pe care trebuie să o dezvolte. 

afacere franciza, afaceri franciza, afacere in sistem franciza

1.1. Caracteristicile unei afaceri în franciză

Afacerea de tip franciză este o relație comercială, ce se încheie între două părți, cunoscut sub numele de francizor și francizat. Francizorul este o companie înființată anterior, consolidată, care a avut deja succes pe piața locală sau internațională. În cele mai multe cazuri, brandul companiei este unul foarte cunoscut, iar modalitatea de realizarea a bunurilor sau serviciilor este extrem de eficientă. 

Francizatul este acel antreprenor care în schimbul plății taxei de franciză obține dreptul de a utiliza numele brandului și sistemul de afaceri al acestuia. Mai mult decât atât, acesta beneficiază de un sprijin continuu și de marketingul făcut de compania mamă. Aceste elemente sunt unele care și-au dovedit deja valoarea, specialiștii fiind de acord cu faptul că șansele de succes ale unei francize sunt maxime comparativ cu cele ale altor sisteme ce ar putea fi alese. 

Este adevărat că printre elementele ce rezultă din încheierea unui contract de francizare sunt și unele mai puțin dorite, cum ar fi cele de ordin financiar sau existența unor restricții privind modul de gestionare al afacerii. 

Afacerile de tip franciză sunt întâlnite într-o varietate de domenii, cele mai multe și de succes fiind, însă, din zona alimentară și din cea HoReCa, deoarece în această zonă este extrem de important numele și marketingul. 

1.2. Tipuri de afaceri cu franciză

Afacerile de tip franciză se diferențiază după mai multe criterii, dintre care cel mai important este cel legat de modelul de concesionare și de distribuire a sistemului. În acest caz se pot identifica trei tipuri de francize:

  • Franciza clasică este acel model în care francizorul (compania mamă) vinde unui francizat (antreprenorul începător) un model de afaceri complet, oferind în același timp și drepturile asupra mărcii comerciale. Acest tip de business este cel mai des întâlnit, fiind preferat deoarece garanția succesului este maximă;
  • Un alt tip de franciză este cel cunoscut sub numele de distribuția de produse, care se manifestă sub forma unei înțelegeri între un furnizor de bunuri și de servicii și un comerciant. Acesta din urmă obține dreptul de a vinde și de a distribui un anumit produs folosind logoul și denumirea comercială, fără a avea acces la sistemul de producție;
  • Al treilea tip de franciză este cel cunoscut sub numele de franciză de producție. În cazul acestui contract, un francizor care produce o marfă recunoscută prin denumire și calitate permite unui francizor să comercializeze propriile produse sub denumirea brandului cunoscut. Totuși, în acest caz înțelegerea prevede atingerea unor plafoane de calitate care să nu dăuneze renumelui.

2. Idei de afaceri cu franciză în domeniul alimentar - Avantaje și dezavantaje

În dinamica industriei alimentare afacerile de franciză sunt atractive pentru numeroși antreprenori care vor să beneficieze de cererea constantă și de multe oportunități de dezvoltare. Prin colaborarea între cele două părți, francizor și francizat, se obține accesul la mărci consacrate, la procese operaționale de top și la suport continuu, permițându-se astfel apariția unei afaceri de succes. 

afaceri in franciza, afaceri cu franciza, idei de afaceri franciza

2.1. Idei de afaceri mici și mari cu franciză în domeniul alimentar

În ultima perioadă, clienții din România au devenit tot mai pretențioși în legătură cu alimentele procurate, lucru de care se poate profita prin achiziționarea unei francize care să permită dezvoltarea unei afaceri în concordanță cu cererile acestuia. Printre modelele de succes se numără:

  • O afacere de tip fast-food sănătos îmbină dorința de hrană calitativă și hrănitoare cu viața dinamică din marile orașe;
  • Pizzeria gourmet este un concept tot mai căutat ce oferă variante de pizza inovatoare, realizate din ingrediente de calitate superioară;
  • Cafeneaua cu specialități oferă clienților o mare varietate de băuturi pe bază de cafea din sortimente de calitate înaltă, la care se adaugă și o atmosferă deosebită;
  • Cateringul sănătos pentru birouri este o variantă cu șanse de succes, pentru că tot mai multe companii vor să-și recompenseze angajații cu o masă hrănitoare și de calitate, care să contribuie la menținerea sănătății acestora;
  • Street food-ul internațional este un concept cu mari șanse de succes, numeroase persoane dorind să deguste preparate reprezentative din marile bucătării ale lumii.

Opțiunea dezvoltării unei afaceri de tip franciză, fie una mică, de forma unei tonete la margine de drum, fie un restaurant cu nume celebru în rândul clienților, reprezintă o alegere potrivită persoanelor care doresc să-și transforme pasiunea într-un business profitabil. 

2.2. Avantajele și dezavantajele unei afaceri în sistem franciză

Încheierea unui contract de francizare reprezintă în cele mai multe cazuri un avantaj competitiv semnificativ pentru antreprenorii ce vor să pătrundă în lumea afacerilor cu șanse maxime. Trebuie cunoscut faptul că conceptul nu elimină prezența unor provocări și riscuri ce trebuie să fie abordate în mod corespunzător pentru ca banii investiți să nu fie pierduți. 

Analiza detaliată a aspectelor legate de avantaje și dezavantaje trebuie să constituie o primă etapă decisivă în luarea hotărârilor corecte. Prin înțelegerea acestor elemente se poate decide care este franciza potrivită, ce poate atrage numărul maxim de clienți și să permită amortizarea investiției într-o perioadă cât mai scurtă. 

Avantajele afacerilor de tip franciză sunt numeroase, lucru dovedit de evoluția pieței de acest tip din România. Printre elementele care pot convinge că o achiziție a unei francize este alegerea corectă se numără:

  • Accesul la un brand recunoscut, apreciat de clienți este întotdeauna un avantaj competitiv pe piață. În special în domeniul alimentar, clienții evită brandurile necunoscute și preferă să cumpere bunurile realizate de mărci de care au auzit și pe care le apreciază;
  • Încheierea unui contract de francizare oferă beneficiarului, pe lângă accesul la denumirea mărcii și o asistență și un suport continuu. Pe tot parcursul desfășurării contractului, francizorul va primi suport în aspecte variate precum aprovizionarea cu materie primă, gestionarea afacerii, selectarea personalului, marketingul local, alte aspecte care pot aduce un profit serios;
  • Francizarea permite utilizarea unui model de afaceri testat, ce și-a dovedit deja valoarea. Elementul este cu atât mai actual cu cât economia mondială este una globală în prezent, profilul clienților fiind aproximativ același, indiferent de țara din care provin. Așadar, o afacere care a avut succes în SUA va avea performanțe asemănătoare și în România;
  • Atragerea clienților este mult mai ușoară datorită reputației deja construite. Multe afaceri fac eforturi susținute pe o perioadă îndelungată pentru a ajunge la un asemenea rezultat, pe când francizarea oferă acest element încă de la început. În cele mai multe cazuri, afacerile din alimentație, bazate pe sistemul de francizare atrag încă din prima zi un număr mare de clienți care știu deja că vor beneficia de servicii de calitate și de mărfuri corespunzătoare. 

Dezavantajele afacerilor de tip franciză trebuie să fie luate în calcul, pentru că este posibil ca punerea în balanță a acestora să oprească decizia de a intra într-un astfel de model de afaceri. Antreprenorii trebuie să știe riscurile la care se expun și piedicile ce le vor apărea în cale:

  • Achiziționarea unei francize presupune un cost inițial suplimentar față de dezvoltarea unei afaceri pe baza unei idei proprii. Prețurile implicate pot să varieze în funcție de renumele brandului, de la câteva mii de euro și până la sute de mii de euro, ceea ce poate reprezenta o problemă. Totuși, statisticile arată că în majoritatea cazurilor această investiție inițială este recuperată rapid datorită avantajelor francizării;
  • Un dezavantaj semnificativ pentru unii antreprenori este limitarea deciziilor ce pot fi luate. Contractul încheiat prevede obligativitatea respectării unor reguli stricte în ceea ce privește operațiunile puse la punct, designul, rețetele, furnizorii etc. Libertatea managerială este astfel limitată, ceea ce poate deranja unele persoane care ar considera aceste elemente ca pe o imixtiune și o limitare a talentului antreprenorial;
  • Relația dintre francizor și francizat este una permanentă. În cazul în care compania mamă își modifică sistemul și francizorul este obligat să preia aceleași schimbări. Același lucru este valabil și în cazul în care francizorul are o problemă de imagine, ce se va reflecta și asupra afacerii antreprenorului, chiar dacă acesta nu a greșit cu nimic;
  • Efectele financiare ale încheierii unui contract de franciză nu sunt limitate doar la debutul afacerii atunci când se achiziționează franciza. Pe tot parcursul derulării contractului francizorul va trebui să plătească o anumită taxă, de obicei parte din cifra de afaceri, precum și alte costuri, cum ar fi cele pentru marketing.

3. Importanța achiziționării echipamentelor profesionale într-o afacere de tip franciză

În domeniul afacerilor alimentare, organizate pe baza unui contract de franciză, apare necesitatea dotării unităților cu echipamente profesionale pentru bar sau bucătărie caldă, acest lucru fiind o cerință expresă, prevăzută. Motivul este dat de necesitatea obținerii unor produse de calitate corespunzătoare, care să nu dăuneze renumelui național și internațional al brandului. 

idei de afaceri francize, afaceri tip franciza

În cele mai multe cazuri, compania mamă se va asigura că dotările sunt corespunzătoare, de aceea este important să se achiziționeze produse care corespund din toate punctele de vedere, indiferent de tipul acestora. Astfel, pentru afacerile de tip fast-food sunt necesare echipamente profesionale de fast-food, precum și articole de ambalare și vidare profesionale, iar pentru restaurante se vor utiliza produse diverse, cum ar fi: 

 

Importanța achiziției de echipament profesional vine din necesitatea obținerii unor elemente precum atingerea calității corespunzătoare, ce garantează uniformitate în prepararea produselor, eficiența operațională ce reduce timpii de preparare, conformitatea cu standardele naționale și internaționale de siguranță, ușurința în utilizare și reducerea costurilor pe termen lung. 

În plus, se va avea în vedere dotarea bucătăriei cu echipamente adaptabile la volumul de clienți, obținându-se garanția că aceștia vor fi serviți chiar dacă restaurantul este plin, orice timp de așteptare îndelungat fiind un motiv pentru evitarea unei noi vizite. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că echipamentele profesionale moderne sunt eficiente energetic, contribuind esențial la diminuarea facturilor la utilități, element care contribuie semnificativ la cheltuielile lunare. 

Achiziționarea de echipament profesional pentru dotarea afacerilor alimentare de tip franciză este un demers esențial, ce permite atingerea standardelor de calitate, contribuind la succesul său pe termen lung. 

În concluzie, afacerile tip franciză pot fi o strategie de succes pentru extinderea și consolidarea unui brand, cu condiția unei colaborări strânse și a unei atenții constante la schimbările din piață. Această formă de afacere oferă oportunități atât pentru antreprenori experimentați, cât și pentru cei care doresc să intre în lumea afacerilor cu sprijinul unei rețele deja existente.

 

Sursa foto: unsplash.com

Produse recomandate

Storcatoare Storcator  rodii si citrice | portocale automat - Lancom.ro Storcatoare Storcator  rodii si citrice | portocale automat - Lancom.ro

Storcator rodii si citrice | portocale automat

Cod produs: CC.MP01

2728.00 €

PRP: 3546.40 €
Fara TVA

Echipamente frigorifice pentru bar Vitrina frigorifica profesionala cu 2 usi glisante - Lancom.ro Echipamente frigorifice pentru bar Vitrina frigorifica profesionala cu 2 usi glisante - Lancom.ro

Vitrina frigorifica profesionala cu 2 usi glisante

Cod produs: DB200S/R600

637.00 €

PRP: 828.10 €
Fara TVA

Mixere bar Mixer bar | Aparat frappe | Mixer frappe - Lancom.ro Mixere bar Mixer bar | Aparat frappe | Mixer frappe - Lancom.ro

Mixer bar | Aparat frappe | Mixer frappe

Cod produs: DM-B

109.78 €

PRP: 142.71 €
Fara TVA

Aparate racit | lustruit pahare Aparat racit pahare | Racitor pahare - Lancom.ro Aparate racit | lustruit pahare Aparat racit pahare | Racitor pahare - Lancom.ro

Aparat racit pahare | Racitor pahare

Cod produs: GF1000

569.50 €

PRP: 740.35 €
Fara TVA

Aparate Spart Gheata Aparatul de spart gheata | zdrobitor gheata manual - Lancom.ro Aparate Spart Gheata Aparatul de spart gheata | zdrobitor gheata manual - Lancom.ro

Aparatul de spart gheata | zdrobitor gheata manual

Cod produs: GRS-J

24.00 €

PRP: 31.20 €
Fara TVA

Masini Gheata Masina cuburi gheata 26 kg - Lancom.ro Masini Gheata Masina cuburi gheata 26 kg - Lancom.ro

Masina cuburi gheata 26 kg

Cod produs: ZB-26C

543.50 €

PRP: 706.55 €
Fara TVA

Storcatoare Storcator de citrice | portocale profesional - Lancom.ro Storcatoare Storcator de citrice | portocale profesional - Lancom.ro

Storcator de citrice | portocale profesional

Cod produs: WDF-OJ150

1242.17 €

PRP: 1614.82 €
Fara TVA

Espressoare Espressor de cafea Hollywood cu 3 grupuri - Lancom.ro Espressoare Espressor de cafea Hollywood cu 3 grupuri - Lancom.ro

Espressor de cafea Hollywood cu 3 grupuri

Cod produs: Hollywood 3GR

6012.00 €

PRP: 7815.60 €
Fara TVA

Espressoare Rasnita de cafea Mini electronica - Lancom.ro Espressoare Rasnita de cafea Mini electronica - Lancom.ro

Rasnita de cafea Mini electronica

Cod produs: Mini E

985.00 €

PRP: 1280.50 €
Fara TVA